Sociálne siete

DOMOV

Patakyová: SR je jedinou krajinou Európy, ktorá karantenizuje celé rómske komunity

Ombudsmanka Mária Patakyová požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil svoje možnosti a v prípade uzatvárania MRK vykonal prieskum, prípadne uskutočnil ďalšie kroky s cieľom zabezpečiť nápravu.

Zverejnené:

Upravené: 25. februára 2021 o 18:10

939

Patakyova
Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Slovensko je v druhej vlne pandémie jedinou krajinou v Európe, kde naďalej dochádza ku karantenizácii celých rómskych komunít. Na zistenia Agentúry Európskej únie (EÚ) pre základné práva poukázala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Ombudsmanka sa preto listom obrátila na generálneho prokurátora Maroša Žilinku a informovala ho o svojich zisteniach v súvislosti s karantenizáciou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Vyhlášky Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), prostredníctvom ktorých dochádza ku karantenizácii týchto osídlení, sú podľa ombudsmanky v rozpore so zákonom. V tlačovej správe o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochranu práv.

„Na problematickosť karantenizácie celých rómskych komunít som upozorňovala už v prvej vlne pandémie. Pri zavádzaní tohto opatrenia je prítomný diskriminačný charakter, chýba odôvodnenie aj jasné časové vymedzenie jeho vytrvania,“ priblížila Patakyová. Doplnila, že vzhľadom na to, že sa uzatváranie celých rómskych komunít opakovanie v praxi využíva, napríklad aj v obci Sačurov (okres Vranov nad Topľou), rozhodla sa požiadať generálneho prokurátora, aby vo veci konal. „Som presvedčená, že miera obmedzenia osôb podliehajúcich karanténe v obci Sačurov, presahuje rámec možného obmedzenia slobody pohybu a svojou intenzitou dosahuje zásah do práva na osobnú slobodu,“ napísala Patakyová generálnemu prokurátorovi Žilinkovi. Žiada od neho, aby zvážil svoje možnosti a v prípade uzatvárania MRK vykonal prieskum, prípadne uskutočnil ďalšie kroky s cieľom zabezpečiť nápravu.

Regionálni hygienici z Vranova nad Topľou tvrdia, že obyvatelia osady nepochopili vážnosť situácie a sa snažili sa ju opustiť. „Ku karantenizácii rómskej komunity sme pristúpili až potom, keď boli vyčerpané všetky miernejšie prostriedky na obmedzenie kontaktu a počet infikovaných napriek tomu rýchlo narastal,” uviedol regionálny úrad vo Vranove nad Topľou. Stanovisko zaslala agentúre SITA Kvetoslava Kalmanová zo sekretariátu regionálneho hygienika RÚVZ vo Vranove nad Topľou.

Generálna prokuratúra SR (GP SR) potvrdila, že podnetom ombudsmanky sa zaoberá. „Po prijatí a naštudovaní predmetného podnetu zo strany verejnej ochrankyne práv rozhodneme zákonným spôsobom,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA