Sociálne siete

DOMOV

Policajného exprezidenta pochovajú v piatok v rodnej Štrbe

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 10:42

336

large lucansky edd
ZDROJ: Milan Lučanský, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

5. január 2021 10:14 SITA, redakcia

POPRAD – Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského pochovajú v piatok 8. januára v rodnej Štrbe v okrese Poprad. Informáciu potvrdil starosta obce Štrba Michal Sýkora. Pohreb zosnulého zabezpečuje rodina policajného generála.

V prípade úmrtia príslušníka policajného zboru je zvykom, že ho sprevádzajú aj oficiálne pocty – zahalenie rakvy do štátnej vlajky, postavenie čestnej stráže ku katafalku. Podľa zákona môže mať takýto pohreb policajt vo výsluhovom dôchodku so súhlasom a spoluúčasťou zosnulých. A v takýchto prípadoch potom môže rezort vnútra zabezpečiť pohreb takejto osoby. „Ak služobný orgán alebo služobný úrad zabezpečí pohreb so spoluúčasťou pozostalých, uhradí útvar sociálneho zabezpečenia ministerstva náklady na pohreb, najviac do výšky 232,36 eura,“ určuje tiež zákon.

Tieto pocty však Lučanský oficiálne dostať nemôže, keďže zákon myslí na to, keď príslušník spácha samovraždu. Píše o tom portál cas.sk. „V tejto súvislosti je potrebné poukázať na ustanovenie § 71 ods. 2 tohto zákona, podľa ktorého sa tieto pocty upravené v § 76 neposkytujú policajtovi alebo bývalému policajtovi, ktorý bol poberateľom dôchodku z výsluhového zabezpečenia a zomrel v dôsledku sebapoškodenia. Minister vnútra vyslovil úprimnú ľútosť a sústrasť pozostalým,“ povedala Barbora Túrosová z ministerstva vnútra pre cas.sk.

Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA