Sociálne siete

DOMOV

Polícia dostala do výbavy najmodernejšie motocykle BMW

Zverejnené:

Upravené: 14. augusta 2021 o 14:04

519

Zdroj: MV SR

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Do autoparku Policajného zboru pribudne  52  motocyklov značky BMW, ktoré ministerstvo vnútra obstaralo v rámci plánovanej obnovy flotily do roku 2025. Dvadsaťdva motocyklov v stredu 11. augusta 2021 minister vnútra Roman Mikulec oficiálne odovzdal príslušníkom Úradu pre ochranu  ústavných  činiteľov a diplomatických misií MV SR. Na vojenskej  Leteckej základni v Malackách ochrankári pri tejto príležitosti predviedli svoje jazdecké zručnosti. Informuje o tom rezort vnútra v tlačovej správe.

Nové špičkové motocykle ochranka nasadí aj počas bezpečnostných opatrení pri septembrovej návšteve Sv. Otca na Slovensku. Doteraz používané motorky zn. Honda nevyhovovali potrebám polície, navyše dodatočnými zásahmi do montáže svetelnej či zvukovej signalizácie bola narušená ich aerodynamika a stabilita, čo najmä pri zvýšenej rýchlosti mohlo ohroziť bezpečnosť vodičov.

„Zásahy sa prejavili aj na elektroinštalácii, problémy spôsobovali elektronické komponenty. Keďže boli zabudované dodatočne bez zohľadnenia technických parametrov, mali väčší odber, dochádzalo k poruchám alternátorov a k vybíjaniu batérií,“ skonštatoval riaditeľ úradu pre ochranu ústavných činiteľov Marek Moncman. Doplnil, že napríklad vysielačky na starých motocykloch nebolo možné ovládať počas jazdy. Ak bolo treba zmeniť komunikačný kanál, vodič musel zastaviť a zmenu urobiť manuálne.

Nové motocykle sú vyrobené presne podľa požiadaviek MV SR priamo v továrni. Za všetky komponenty a kvalitu tak ručí výrobca.  Pri výrobe boli zužitkované skúsenosti nielen našej, ale aj nemeckej, rakúskej či švédskej polície. Okrem iného sú nové stroje vybavené špeciálnymi svetelnými a zvukovými výstražnými zariadeniami, vrátane možnosti dávať pokyny priamo z prilby do reproduktorov, čo prispieva k bezpečnosti a rýchlosti komunikácie.

„Po 13-tich rokoch sme policajtom nakúpili kvalitné a bezpečné motocykle, ktoré sú štandardom aj v zahraničí. Sú to špičkové stroje vo svojej kategórii, sme presvedčení, že v aktívnej službe budú mať dlhú životnosť,“ uviedol minister Roman Mikulec.  Zdôraznil, že je nutné riešiť neuspokojivý stav autoparku MV SR, ktorý zanechalo minulé vedenie, pričom v prvej fáze ministerstvo vnútra obnoví vozidlá staršie ako 12 rokov, ako aj tie, ktoré majú najazdených viac jako 250-tisíc kilometrov.

Nákupu motocyklov predchádzalo riadne verejné obstarávanie na jeseň 2020, ktoré úspešne prešlo analýzou Útvaru hodnoty za peniaze. Do súťaže sa prihlásili traja uchádzači, dodávateľom sa stala spoločnosť Tech Moto s. r. o, ktorá ponúkla najvýhodnejšiu cenu.

Ministerstvo vnútra obstaralo dva typy motocyklov. Stroje typu BMW Motorrad K1600 GT /22 kusov/ bude používať ochranka, ďalších 30 strojov typu BMW 1250 RT dostanú okresné a krajské inšpektoráty a taktiež policajní  operatívci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA