Sociálne siete

DOMOV

Politici reagujú na smrť policajného exprezidenta Lučanského

Exprezident policajtov Milan Lučanský bol výraznou zmenou k lepšiemu oproti svojmu predchodcovi.

Zverejnené:

Upravené: 30. decembra 2020 o 5:00

158

large lucansky def
ZDROJ: Na archívnej snímke Milan Lučanský, SITA/Ivan Kopčáni

REKLAMA

30. december 2020 05:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Exprezident policajtov Milan Lučanský bol výraznou zmenou k lepšiemu oproti svojmu predchodcovi. Ako uviedol vo svojom statuse na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO), mal voči nemu rešpekt. V statuse tiež vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť Lučanského rodine. Zároveň si pripomenul aj spoločné SMS správy.

Matovič nevie posúdiť skutky, z ktorých bol Lučanský obvinený. Podotkol, že to zrejme nikto nevyšetrí a dnes by sa za tým patrila urobiť bodka. „Jeho obvinenie a následná väzba boli pre mňa prekvapením, ale plne som dôveroval a dôverujem elitným vyšetrovateľom, dozorujúcej prokuratúre a súdu,“ uviedol.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na úmrtie policajného exprezidenta Milana Lučanského zdôraznila, že v slovenských väzeniach je približne 10-tisíc odsúdených a obvinených a treba robiť maximum preto, aby k takýmto udalostiam nedochádzalo. Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie.

„Je mi ľúto každého strateného ľudského života, či je to v dôsledku choroby alebo z vlastného rozhodnutia. A takéto vážne udalosti si nezaslúžia, aby sa zneužívali politikmi,” priblížila Remišová. Zopakovala, že Milan Lučanský nebol vo väzbe z rozhodnutia vlády, ale z rozhodnutia nezávislého súdu na základe dôkazov zozbieraných vyšetrovateľom. „Priživovať sa politicky na tejto smutnej udalosti a zároveň spochybňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní považujem za nemorálne, osobitne v situácii, keď bola prokuratúra a elitní vyšetrovatelia vedení ľuďmi, ktorí do svojej funkcii prišli za vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD),” uviedla Remišová. Ministerka tiež ocenila gesto generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana, ktorý dnes oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie.

Strana Hlas-SD vyzdvihla profesionálny život Milana Lučanského, ktorý sa podľa nich niesol v znamení služby spoločnosti pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti a usvedčovaní najťažších zločincov. „Je nešťastné, že už nestihol vyvrátiť všetky pochybnosti, ktoré sa okolo jeho osoby vyskytli a boli spojené s porušovaním prezumpcie neviny a zásad právneho štátu,” priblížila v stanovisku hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková. Ozrejmila, že strana trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie. „Tým najprirodzenejším je odchod ministerky spravodlivosti z funkcie. Zároveň je potrebné zriadiť parlamentnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá odpovie na všetky nejasnosti v tomto prípade,” dodala Meveď Macíková.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyjadruje rodine Milana Lučanského úprimnú sústrasť a plne podporuje dosledné vyšetrenie okolnosti tohto prípadu. „Zároveň odmieta bezohľadné zneužívanie tejto osobnej tragédie predstaviteľmi starého a noveho Smeru na svoj politický boj,” priblížil v tlačovej správe Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Úprimnú sústrasť najbližším policajného exprezidenta vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Cítim s vami v týchto ťažkých chvíľach. Je mi to úprimne ľúto,” dodal.

Členka strany Hlas-SD a exministerka vnútra Denisa Saková ako prvá informovala, že Lučanský dnes zomrel po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Informáciu potvrdilo aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

Lučanský nastúpil 30. mája 2018 do funkcie dočasného prezidenta Policajného zboru SR. Zo služobného pomeru vystúpil k 31. augustu 2020.

Článok o úmrtí bývalého policajného prezidenta si môžete prečítať na https://www.globalnews.sk/domov/milan-lucansky-pokus-o-samovrazdu-nakoniec-neprezil-sakova-o-tom-informuje-na-socialnej-sieti

Kaliňák by ministerku odvolal. Podľa neho bol Lučanský nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov. Článok nájdete na https://www.globalnews.sk/domov/kalinak-by-ministerku-odvolal-podla-neho-bol-lucansky-nezakonne-obvineny-vypovedami-kajucnikov

V prípade pokusu o samovraždu Milana L. vylúčili cudzie zavinenie. Celý článok nájdete na https://www.globalnews.sk/domov/v-pripade-pokusu-o-samovrazdu-milana-l-vylucili-cudzie-zavinenie

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA