Sociálne siete

DOMOV

Všetci kandidáti spĺňajú podmienky, aby mohli kandidovať na špeciálneho prokurátora

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:50

938

large vypocuvanie kandidatov bcec
ZDROJ: SITA/Kancelária NR SR

REKLAMA

2. február 2021 20:21 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Všetci kandidáti spĺňajú podmienky, aby mohli kandidovať na špeciálneho prokurátora. Rozhodol o tom Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR po dvojdňovom vypočúvaní uchádzačov o post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). O tom, či sa stane špeciálnym prokurátorom Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta alebo Vasiľ Špirko rozhodne parlament.

„Nový špeciálny prokurátor, ak bude vykonávať svoju funkciu čestne a riadne, môže zásadným spôsobom prispieť k zníženiu korupcie na Slovensku ako aj k zníženiu ekonomickej a organizovanej kriminality,“ zhodnotil vypočutie predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). Dodal, že sa snažili zistiť, ktorí kandidáti spĺňajú nielen odborné, ale aj morálne predpoklady na výkon funkcie. Vetrák je v tomto smere s vypočutím spokojný. „Mrzí ma, že niektorí poslanci svojimi dramatickými vystúpeniami znižovali kvalitu tohto vypočutia,“ uzavrel.

Podpredseda parlamentu a člen výboru Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že parlamentu sa podarí zvoliť nového špeciálneho prokurátora hneď v prvom kole a v čo najrýchlejšom čase. „Pretože situácia na Slovensku je vážna. Polícia a prokuratúra ma voľné ruky, aby vyšetrovali. Preto je veľmi dôležité, aby špeciálna prokuratúra po Dušanovi K. mala svojho šéfa,“ doplnil. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) zdôraznil, že koalícia nemá vopred vybraného kandidáta a budú v rámci poslaneckých klubov a následne vlády rokovať, ktorého kandidáta podporia.

Vetrák doplnil, že on osobne si po vypočutí zúžil okruh favoritov na jedného prokurátora a jedného neprokurátora. Jediným kandidujúcim neprokurátorom je advokát Daniel Lipšic. „Ostatné nechám na poslanecký klub,“ uviedol s tým, že klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by mal zasadať vo štvrtok 4. februára. Rozhodnutie parlamentu o tom, kto bude novým špeciálnym prokurátorom, očakáva Šeliga budúci týždeň.

Prečítajte si aj:
1.deň
https://www.globalnews.sk/domov/zacalo-sa-vypocuvanie-kandidatov-na-specialneho-prokuratora
2.deň
https://www.globalnews.sk/domov/vypocuvanie-kandidatov-na-specialneho-prokuratora-dnes-pokracuju-santa-a-spirko

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA