Sociálne siete

DOMOV

Konzílium navrhlo vláde návrat niektorých žiakov a študentov do škôl od 8. februára

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:48

569

large pandemicka komisia efc
ZDROJ: Rokovanie Pandemickej komisie vlády SR, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

2. február 2021 20:27 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Konzílium odborníkov navrhlo, aby sa od pondelka 8. februára mohli vrátiť do škôl žiaci prvého stupňa základných škôl a zároveň študenti končiacich ročníkov stredných škôl. Podmienkou bude pretestovanie rodičov a v prípade stredných škôl aj samotných študentov. Otvorené by mali byť aj škôlky. Ako ďalej po zasadnutí pandemickej komisie uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, meniť by sa v tejto súvislosti mal COVID automat. Sprísnia sa tzv. národné kritéria, ktoré budú musieť byť splnené, aby sa Slovensko dostalo z aktuálnej čiernej fázy do lepšej, bordovej fázy. Okrem iného bude podmienkou prechodu aj pokles hospitalizácií pod hodnotu 3 000.

Pandemická komisia odsúhlasila tiež sprísnenie dvoch ďalších kritérií. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 %. Minister Krajčí doplnil, že sa COVID automat sprísňuje pre prítomnosť britskej mutácie koronavírusu. „Vysvetľujeme si prítomnosťou mutácií to, že sa epidemiologická situácia nezlepšuje natoľko, ako sme predpokladali počas predĺženého núdzového stavu, testovania a po skončení vianočných sviatkov,“ doplnil hlavný hygienik Ján Mikas. Dodal, že v jeden deň počas tohto týždňa pretestujú všetky pozitívne vzorky z PCR testov testom na britský variant. „Aby sme lepšie vedeli, aké zastúpenie mutácie na Slovenku naozaj je,“ vysvetlil Mikas.

Na koaličnej rade sa má rozhodnúť o pravidlách, ktoré budú platiť od 8. februára

Na koaličnej rade sa má rozhodnúť o pravidlách, ktoré budú platiť od 8. februára. Koaličná rada sa má dohodnúť aj na ďalšom postupe, čo sa týka núdzového stavu či ďalšieho uplatňovania pravidiel. Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR to povedala predsedníčka strany Za ľudí a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Ako uviedla, pandemická komisia sa v utorok zaoberala aj otázkou zatvárania hraníc či odporúčaním nosiť respirátory. S epidemiológmi sa podľa Remišovej zhodli na tom, že firmy budú fungovať aj v čiernej fáze COVID automatu.

Krajčí: Zatvorenie hraníc je z epidemického hľadiska opodstatnené

Zatvorenie hraníc je z epidemického hľadiska opodstatnené. Myslí si to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako povedal po zasadnutí pandemickej komisie, prevalencia britskej mutácie koronavírusu na území Slovenska sa postupne zvyšuje. To je podľa neho jeden z dôvodov, prečo počty pozitívnych ani hospitalizovaných neklesajú tak, ako by mali. „Musíme zhodiť, aká je situácia v okolitých krajinách. Okolité krajiny sa tiež bránia, asi najviac nebezpečná hranica je momentálne s Českou republikou,“ uviedol minister. Zatvorenie hraníc však bude záležať od rozhodnutia vlády.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA