Sociálne siete

DOMOV

Poskytovanie jednorazových plastov na podujatiach by malo byť spoplatnené

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 23:20

200

brian yurasits Y Fi Ha Y D Vy E unsplash bad
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Brian Yurasits

REKLAMA

11. december 2020 15:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Poskytovanie jednorazových plastov na podujatiach by malo byť spoplatnené sumou minimálne 50 centov za jeden kus jednorazového plastu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o odpadoch, ktorú Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) posunulo do medzirezortného pripomienkového konania. Envirorezort v dôvodovej správe uvádza, že cieľom novely je znížiť spotrebu jednorazových plastov. Na verejných podujatiach by preto organizátori mali jednorazové plasty buď spoplatniť alebo ich nahradiť inými, vhodnejšími výrobkami.

Novela zákona má zároveň od roku 2025 zaviesť výrobcom povinnosť, aby PET fľaše obsahovali aspoň 25-percentný podiel recyklovaného plastu, do roku 2030 sa musí zvýšiť na 30 percent. MŽP SR pre agentúru SITA uviedlo, že pre jednotné vykonávanie tejto povinnosti v rámci celej Európskej únie pripraví Európska Komisia vykonávací akt, ktorý stanoví pravidlá výpočtu a overovania podielu recyklovaných plastov vo fľašiach.

Od 3. júla 2024 bude zároveň možné uvádzať na trh určité nápojové obaly len za predpokladu, že uzávery alebo viečka vyrobené z plastu, ostanú počas zamýšľaného používania výrobku pripevnené k nápojovým obalom.

Návrh novely zákona predložilo MŽP SR do medzirezortného pripomienkového konania vo štvrtok 10. decembra. Pripomienkovanie návrhu bude pre zainteresované strany možné do 1. januára 2021.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA