Sociálne siete

DOMOV

Pracujete z domu? Na toto by ste nemali zabúdať

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:25

187

large homeoffice bafac
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Claudio Schwarz

REKLAMA

27. november 2020 19:15 Martina Baumann

BRATISLAVA – Práca z domu sa stala akoby samozrejmosťou pre všetkých, ktorým to povaha ich práce dovoľuje. Kým počas pandémie väčšina ľudí, ktorí mohli fungovať v domácom režime, si takúto možnosť pochvaľuje, netreba zabúdať ani na to, že všetko má svoje plusy a mínusy. A teda pred nami stojí otázka, dokedy ľudia budú zostávať doma? Pandémia zmenila naše návyky a predpokladá sa, že už nič nebude také ako pred rokom 2020.

Práca z domu je vnímaná ako benefit a s ním však prichádza niekoľko aspekov, na ktoré sa občas zabúda. Aj pri takomto type práce totiž treba myslieť na vhodné podmienky. A rovnaký názor prináša aj prieskum spoločnosti Profesia a Open HR forum. Na prácu z domu sa podľa spomínaného prieskumu budú musieť zamestnanci pripraviť aj v roku 2021. Približne 21 percent oslovených slovenských firiem sa priklonilo k scenáru, že pracovníci odrobia polovicu pracovných dní z domu a zvyšok z pracoviska. Ďalších 17 percent personalistov to odhaduje na tretinu odpracovaných hodín z domu. Iní uvádzajú, že pravidlá pre budúci rok ešte len pripravujú.

Takto pred rokom si pravdepodobne nikto nedokázal predstaviť prácu z domu v takej miere ako dnes. A tak to, čo si pred pár mesiacmi mnohí zamestnanci ani zamestnávatelia nevedeli predstaviť, je realitou. Ale pozor, pracovať z postele alebo z gauča síce môže byť pohodlné, napriek tomu sa môže i vypomstiť.

Ako skoncovať s bolesťou chrbta?

Jednou z nežiaducich nástrah práce z domu môže byť napríklad bolesť chrbta. Zlé držanie tela, sedenie v sklonenej alebo zhrbenej polohe, prípadne ležanie pri notebooku, nie je zdravé. Dokonca ani dlhé sedenie v jednej pozícii, ktoré má za následok pocit stuhnutia, keď sa človek po niekoľkých hodinách práce postaví. Zaoblený chrbát alebo sklonená poloha na jednu stranu môže dlhodobo namáhať časti chrbtice a to môže viesť k bolesti, ako aj k ďalším problémom. Preto by mali zamestnanci pri svojej práci sedieť rovno, ramená držať vo vodorovnej pozícii a neposúvať panvu dopredu.

A ako si pomôcť? Pri už existujúcich bolestiach chrbta je niekedy potrebné siahnuť po hrejivom vankúšiku. Pomôcť môže ale aj joga alebo masáž. Ak má človek problém so správnym držaním tela a hrbením, významne vtedy pomôže stôl s nastaviteľnou výškou. Vďaka nemu je možné striedať polohy, chvíľu pracovať po sediačky a potom sa k stolu jednoducho postaviť a nastaviť si ho do zodpovedajúcej výšky. „Výškovo nastaviteľné stoly majú tú výhodu, že zlepšujú prúdenie krvi a zásobujú naše telo kyslíkom. Znižuje sa pri nich riziko krvných zrazenín a iných nebezpečných zdravotných problémov,“ vysvetľuje Kateřina Zaydlarová, riaditeľka pražského Centra zdravého sedenia a spoločnosti Modesk.

O výškovo nastaviteľnych stoloch sa postupne začína hovoriť aj u nás, v zahraničí však majú väčšiu osvetu. Ortopéd William Morrison napríklad zdôraznil, že zlé držanie tela v sede môže byť častým dôvodom bolesti. Kateřina Zaydlarová v tejto súvislosti hovorí aj o tých najmenších, práve oni totiž teraz trávia väčšinu dňa pred obrazovkami počítačov. Nastaviteľné stoly sú tak okrem domácich kancelárií vhodné zároveň i pre predškolákov a školákov.

Bez pohybu to nepôjde

Dôležitý je aj pravidelný pohyb. Čím dlhšie sedíte v jednej polohe, tým viac pohybu potrebujete. Navyše odborníci odporäčajú pravidelné prestávky, počas ktorých sa treba prejsť. Približne každú polhodinu by ste sa tak mali od počítača postaviť a poprechádzať sa ideálne na čerstvom vzduchu, alebo aspoň po byte. Sedieť strnulo v jednej pozícii na nevhodnej stoličke je takisto nevhodné, a preto sa odporúča aj striedanie polôh – napríklad sedenie na fitlopte, na ktorej musíte držať rovnováhu, čím zaroveň posilňujete svaly na chrbte.

Okrem toho sa pri sedavom zamestnaní veľa hovorí o pitnom režime, ktorý treba dodržiavať oveľa dôslednejšie. A na záver si nezabudnite chrániť oči. V prípade suchého oka sa zas odporúča používať hydratačné očne kvapky.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA