Sociálne siete

DOMOV

Pre nedostatok sudcov hrozí Najvyššiemu súdu SR kolaps

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 15:06

196

large  a
ZDROJ: Na snímke budova Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na Župnom námestí v Bratislave/SITA,Robert Tappert

REKLAMA

22. december 2020 15:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Najvyššiemu súdu SR (NS SR) hrozí pre nedostatok sudcov kolaps. V tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, to uviedol predseda súdu Ján Šikuta. Na najvyššom súde je podľa neho potrebné urgentne sfunkčniť komisie Súdnej rady SR. Najviac dotknuté je občianskoprávne kolégium, kde aktuálne chýba viac ako polovica sudcov.

Šikuta poukázal na to, že sudcovský stav na NS SR je poddimenzovaný. Po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová odvolala z funkcie sudcov starších ako 65 rokov podľa neho prišla najvyššia súdna inštancia o viac než tretinu všetkých sudcov. Zásadný problém však vidí v zlyhaní systému plynulej obmeny sudcovského stavu a v nefunkčnosti hodnotiacich komisií súdnej rady, bez ktorých nie je možné doplniť stav sudcov na najvyššom súde. Tým je podľa neho ohrozený aj prístup občana k efektívne poskytnutej spravodlivosti na NS SR.

Šikuta dodal, že bez sfunkčnenia výberových konaní nie je možné zabezpečiť plynulú obmenu sudcov a dosiahnuť želaný efekt očisty justície. Je presvedčený, že základným kľúčom k úspechu je práve generačná obmena sudcovského stavu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA