Sociálne siete

DOMOV

Pretestovať všetkých žiakov, učiteľov a rodičov je podľa ministra nemožné. Navrhuje 70 percent

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:59

210

large grohling sita cunderlikova bf
ZDROJ: Minister Branislav Gröhling, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

1. december 2020 15:35 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Myšlienku pred otvorením škôl plošne pretestovať všetkých žiakov, rodičov a učiteľov považuje minister školstva Branislav Gröhling (SaS) za nerealizovateľnú. Uviedol to pred dnešným zasadnutím Ústredného krízového štábu (ÚKŠ). „Nie je možné, aby sme otestovali niekde okolo jeden a pol milióna ľudí,” povedal šéf rezortu školstva.

Gröhling ďalej povedal, že podľa návrhu epidemiológov by mohlo byť otestovaných 70 percent ľudí zo spomenutej skupiny. „To je realizovateľný návrh. Pretože si nedokážem predstaviť, ako by sme zadali povinnosť pretestovať všetkých,” zdôraznil minister. Do pilotného projektu by bolo podľa neho pritom zapojených pár desiatok škôl, ktoré by mohli byť otestované už v priebehu víkendu. Prioritne by išlo o školy na západnom Slovensku. Zvyšok by nasledoval v januári.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa však chce pýtať napríklad to, kto bude predstavovať tých 30 percent osôb, ktoré by sa testovať nemuseli. „Naozaj mám veľa otázok,” povedal pri príchode na ÚKŠ s tým, že podľa jeho názoru toto nebolo zadanie, ktoré v súvislosti s otváraním škôl minister školstva dostal. „Keď my otvoríme školy a budeme akýmkoľvek spôsobom zmierňovať kritériá pretestovania detí a ich rodičov, v tých školách sa nám to začne šíriť,” dodal minister.

Mikas: Očkovanie môže výrazným spôsobom zmeniť priebeh celej pandémie

Očkovanie môže výrazným spôsobom zmeniť priebeh celej pandémie spôsobenej novým koronavírusom. Pred rokovaním Ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. V prípade, že bude dostupná bezpečná a účinná očkovacia látka, Mikas odporúča, aby sa dali zaočkovať najmä ľudia z rizikových skupín. Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripomenul, že očkovanie bude dobrovoľné. Ako doplnil, pri každom lieku vždy existuje možnosť nežiaducich vedľajších účinkov. „Verím, že vakcíny budú bezpečné a ochránia ľudí aj ich okolie pred koronavírusom,“ dodal minister.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA