Sociálne siete

DOMOV

Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižším výskytom HIV

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:57

186

large krv cdcd
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Hush Naidoo

REKLAMA

1. december 2020 16:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) má Slovensko v posledných rokoch najnižší výskyt HIV infekcie. U občanov SR bolo od začiatku tohto roka do konca októbra 2020 zaznamenaných a diagnostikovaných 58 nových prípadov HIV infekcie. Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti upozorňuje na dôležitosť prevencie. Zdôrazňuje, že čím skôr sa ochorenie podchytí, tým je liečba efektívnejšia a skoré odhalenie zabráni šíreniu v populácii. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ako ďalej priblížila, počet prípadov však kumulatívne narastá. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách a prevažne v Bratislavskom kraji. Za obdobie od januára do 31. októbra 2020 bol diagnostikovaný a hlásený jeden prípad syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti a jedno úmrtie pacienta s HIV infekciou. U cudzincov bolo hlásených 21 nových prípadov HIV infekcie (26,6 percenta z prípadov zachytených v roku 2020 v SR).

„U mladých ľudí sa musíme zamerať na aktivity zdôrazňujúce podporu zdravého životného štýlu a prevenciu,“ zdôraznil v tejto súvislosti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že testovanie je nevyhnutným nástrojom na čo najrýchlejší začiatok potrebnej liečby.

Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS na Slovensku v roku 1985 do 31. októbra 2020 je evidovaných u občanov SR, a to aj vrátane cudzincov, 1 253 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. U 127 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Za toto obdobie bolo zaznamenaných 75 úmrtí ľudí s HIV, z toho 56 v štádiu AIDS. Z celkového počtu prípadov HIV na Slovensku (1985-2020) bol v 71,25 percentách prípadov stanovených prenos infekcie homosexuálnym stykom, heterosexuálnym stykom bolo prenesených 20,3 percenta infekcií. Ku koncu roka 2019 bol celosvetovo odhadovaný počet osôb žijúcich s infekciou HIV stanovený na 38 miliónov, pričom 690-tisíc osôb zomrelo na AIDS.

Symbolom solidarity v boji proti AIDS je červená stužka. Celosvetová solidarita a vzájomná zodpovednosť je aj tohtoročnou témou Svetového dňa boja proti AIDS. Svetový deň boja proti tomuto ochoreniu si spoločnosť pripomína 1. decembra.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA