Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka Čaputová vymenovala nových vysokoškolských profesorov

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:37

441

aafc
ZDROJ: SITA/Brannislav Bibel

REKLAMA

18. november 2020 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes v Prezidentskom paláci vymenovala nových vysokoškolských profesorov.

Novými profesormi sú Elena Bendíková v odbore športová edukológia, Branislav Bleha – humánna geografia, Attila Czirfusz – verejné zdravotníctvo, Roman Fekete – procesná technika, Ľubomír Guzi – slovanské jazyky a literatúry, Anton Heretik – psychológia, Roman Hrmo – odborová didaktika, Branislav Hučko – aplikovaná mechanika, Jaroslava Kádárová – priemyselné inžinierstvo, Ivan Klement – technológia spracovania dreva, Juraj Kurimský – elektroenergetika, Jaroslav Legemza – hutníctvo, Tomáš Lengyelfalusy – odborová didaktika a Slavomír Marcinčák – hygiena potravín.

Prezidentka nových profesorov požiadala, aby vo svojom ďalšom pôsobení vždy brali do úvahy, že vzdelanie zaväzuje a titul profesora zaväzuje ešte viac. „Práve vy môžete svojim pôsobením zveľaďovať to najcennejšie čo máme – morálny a odborný potenciál našej mladej generácie, ktorá predstavuje budúcnosť republiky,“ zdôraznila Čaputová.

Hlava štátu zároveň dodala, že ju znepokojuje fakt, že okrem pandémie sa musí spoločnosť čo najskôr vysporiadať aj s infodémiou. Patologickému šíreniu konšpirácií totiž podľa nej podliehajú aj ľudia s akademickým vzdelaním, napríklad učitelia. „Preto je dôležité, aby ste v ešte väčšej miere ako doteraz viedli svojich študentov k tomu, aby mysleli kriticky, aby mysleli samostatne,“ pripomenula prezidentka s tým, že pre budúcnosť Slovenska to má kľúčový význam.

Povolanie vysokoškolského pedagóga a vedca nepatria k najľahším, ani ku komfortným, ak sa vykonávajú s plnou vážnosťou ako životné poslanie. Čaputová skonštatovala, že je to poslanie, ktoré má pre spoločnosť a pre budúcnosť republiky veľký význam.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA