Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka spoluiniciovala výzvu na podporu afganských žien

Zverejnené:

Upravené: 6. septembra 2021 o 8:32

248

Zdroj: prezident.sk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 3. septembra 2021 spoločne s premiérkou Islandu Katrín Jakobsdóttir iniciovali výzvu ženských politických líderiek k predchádzaniu násilia a k dodržiavaniu ženských práv v Afganistane. Informuje o tom tlačový odbor na stránke prezident.sk.

Ženy a dievčatá v Afganistane podľa prezidentky čelia situácii, aká je pre ženy, ktoré žijú v demokratických štátoch rešpektujúcich ich práva, nepredstaviteľná. „Preto som sa z mojej pozície rozhodla prispieť k tomu, aby odkaz vplyvných svetových političiek na podporu afganských žien odznel jasne a nahlas.“

K ich spoločnej výzve sa postupne pridali aj ďalšie významné političky ako premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern, fínska premiérka Sanna Marin, dánska premiérka Mette Frederiksen, premiérka Nórska Erna Solberg, premiérka Litvy Ingrida Šimonytė, premiérka Estónska Kaja Kallas, prezidentka Grécka Katerina Sakellaropoulou, prezidentka Moldavska Maia Sandu a prezidentka Gruzínska Salome Zourabichvili.

Držitelia moci v Afganistane musia podľa prezidentky cítiť, že svet sa na nich pozerá, že sledujeme ich kroky a na afganské ženy a dievčatá nezabudneme.

TEXT SPOLOČNEJ VÝZVY:

„Sme hlboko znepokojené vývojom situácie v Afganistane, vzhľadom na viaceré správy o porušovaní práv žien a dievčat na mnohých miestach v krajine.

Vyzývame súčasných a budúcich držiteľov moci v Afganistane, aby rešpektovali práva žien a dievčat, a aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by obmedzovali ich práva v oblastiach ako je zamestnanosť, vzdelávanie, prístup k zdravotnej starostlivosti, kultúra alebo verejná služba. Dôrazne vyzývame autority v Afganistane, aby predchádzali akejkoľvek forme násilia na ženách a dievčatách.

Odhliadnuc od našich odlišností, muži a ženy sú si rovní a ich práva sú neodcudziteľné a nespochybniteľné.

My, ženské politické líderky, chceme uistiť afganské ženy a dievčatá, že budeme pozorne sledovať vývoj vo vašej krajine, budeme počúvať váš hlas a aj naďalej podporovať vaše práva a príležitosti.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA