Sociálne siete

COVID19

Okresy, v ktorých najviac hrozí zatváranie škôl od konca septembra

Zverejnené:

Upravené: 1. septembra 2021 o 15:35

429

student
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Element5 Digital

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Prognóza vývoja epidemiologickej situácie na školách. Napriek všetkým iniciatívam ministerstva školstva je pravdepodobné, že v okresoch s nižšou zaočkovanosťou bude vyšší výskyt ohnísk nákazy a aj vyššia pravdepodobnosť dištančného vzdelávania. Aby rezort školstva poznal presnejšie dáta, oslovil skupinu odborníkov, epidemiológov a matematikov, ktorí vypracovali koeficient rizikovosti škôl po jednotlivých okresoch. Ten ukazuje škálu okresov, v ktorých najviac hrozí šírenie vírusu a zatváranie škôl. Informuje o tom rezort školstva na svojej stránke.

V prípade základných škôl ide o rizikové okresy Námestovo, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota či Gelnica – je tam výraznejší predpoklad, že budú uzatvorené jednotlivé triedy a prechod do dištančného vzdelávania. Závisí to však od zaočkovanosti učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie.

„Čo sa týka stredných škôl, kedže sa zdvihla zaočkovanosť mladých ľudí 12+, ktorá za mesiac vyskočila z 19 % až na 22 % – je viac zelená, ale opäť sa tam objavujú tie isté okresy ako sme hovorili pri základných školách,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling. K rizikovejším okresom patria Poltár, Rimavská Sobota, Námestovo, Gelnica, ale aj Košice okolie, kde je predpoklad, že koncom septembra respektíve začiatkom októbra budú niektoré triedy prechádzať do dištančného vzdelávania. „Tento dokument je živý dokument a bude sa prispôsobovať každý týždeň na základe vstupných dát ktoré analytici majú,“ vysvetľuje minister.

Zároveň rezort školstva rokuje s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom o troch moduloch karantény, a to konkrétne – o možnosti skrátenia karantény, ďalej využití PCR testov po 5 dňoch a v neposlednom rade o zavedení individuálnej karantény pri stanovených podmienkach (vysoká miera zaočkovanosti staršej generácie, pedagógov a mladých ľudí).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA