Sociálne siete

COVID19

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu sa od pondelka opäť mení

Od budúceho týždňa bude vo štvrtom stupni varovania 14 okresov, v treťom stupni 58. Do druhého stupňa sa zaradí sedem okresov.

Zverejnené:

Upravené: 24. marca 2021 o 11:39

452

matovic
Na archívnej snímke Roman Mikulec, Igor Matovič a Eduard Heger, foto: SITA/Martin Medňanský

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Vláda v stredu schválila nové rozdelenie okresov podľa COVID automatu. Návrh aktualizácie mapy okresov podľa aktuálnej rizikovosti vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister financií poverený riadením ministerstva zdravotníctva Eduard Heger. Nová mapa bude platná od 29. marca. Od budúceho týždňa bude vo štvrtom stupni varovania 14 okresov, v treťom stupni 58. Do druhého stupňa sa zaradí sedem okresov.

Čiernu farbu COVID automatu budú mať od pondelka okresy Čadca, Gelnica, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Ružomberok, Trenčín, Turčianske Teplice a Žilina. V bordovej farbe, teda treťom stupni bude 58 okresov. Druhý stupeň bude platiť pre okresy Kežmarok, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Epidemická situácia sa podľa Eduarda Hegera naďalej zlepšuje. Uviedol to na pravidelnej utorňajšej tlačovej besede. Sledované ukazovatele klesajú a všetky sú vo výrazne pozitívnom trende. Najužším profilom sú však podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Petra Stachuru stále lôžka s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Rezort však očakáva, že v najbližších dňoch až týždňoch sa začne pozitívne upravovať aj tento ukazovateľ. Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami klesá v počte incidencie na COVID-19, a to pri antigénových aj PCR testoch. Mierne zlepšenie je aj pri kapacite kyslíkových lôžok. Znížil sa denný priemer úmrtí aj reprodukčné číslo.

Cesty do zahraničia za účelom rekreácie a pobyt v prírode sa obmedzia aj v noci

Cesty do zahraničia za účelom rekreácie budú obmedzené aj v čase od 1:00 do 5:00. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktoré na dnešnom rokovaní schválila vláda. Pobyt v prírode bude rovnako možný v rámci okresu len do 20:00. V okresoch v I., II. a III. stupni varovania bude možná návštevy prírody aj bez platného negatívneho testu na prítomnosť ochorenia COVID-19 v rámci okresu.

V okresoch v IV. stupni varovania bude aj pri návšteve prírody potrebný negatívny antigénový alebo PCR test nie starší ako sedem dní, potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 nie staršie ako tri mesiace alebo potvrdenie o zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny. Od druhého očkovania pritom musí ubehnúť 14 dní. Výnimka sa vzťahuje na osoby mladšie ako 15 rokov, staršie ako 65 rokov, na zdravotne ťažko postihnuté osoby, ktoré sa pohybujú s pomocou vozíčka alebo osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje podstúpenie testovania.

V prípade Bratislavy sa za okres považuje územie celého Bratislavského kraja, v prípade Košíc sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie.

Uznesenie nadobudne platnosť vo štvrtok 25. marca.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA