Sociálne siete

DOMOV

Škola volá: Do lavíc v tomto školskom roku zasadne 706 825 žiakov

Zverejnené:

Upravené: 2. septembra 2021 o 14:05

281

ziak
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Základné a stredné školy opäť otvárajú svoje brány. V tomto roku ich bude navštevovať 706 825 žiakov. Do školských lavíc zasadne úplne prvý raz 65 622 detí – prvákov základných škôl. Situácia z minulého roka by sa však už opakovať nemala, školy sa už plošne z dôvodu pandémie zatvárať nebudú. Informuje o tom rezort školstva na svojej stránke.

Pre školy pripravil rezort prehľadný manuál, v ktorom školy nájdu všetky potrebné informácie súvisiace s nastavením pravidiel na nový školský rok. Okrem toho boli na rokovaní vlády schválené tri zásadné novely zákonov, ktoré reagujú na plánovanú reformu obsahu vzdelávania, digitalizáciu, reformu poradenského systému či zmeny vo vzdelávaní učiteľov. „Verím, že tento rok bude v prvom rade reformný. Budeme sa totiž venovať množstvu opatrení a zmien. Už tento rok sa prvých 144 škôl sa stane modernejšími a krajšími. Vzniknú na nich priestory, ktoré budú podnetné, inšpiratívne a kde sa žiaci budú lepšie cítiť,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Rezort školstva zároveň vyčlenil 40 miliónov eur pre školy na digitálnu techniku. Na školách tiež pribudne pozícia digitálneho koordinátora, ktorého úlohou bude koordinovať informatizáciu a vzdelávanie prostredníctvom digitálnych technológií s cieľom podporiť transformáciu vzdelávania a školy pre 21. storočie, resp. digitálnu budúcnosť.

Najväčšia zmena nastane aj v rámci reformy obsahu vzdelávania, ktorá bude na konci školského roku bude pripravená. „Jej cieľom je vytvoriť zmysluplné učivo, ktoré na seba nadväzuje, podporiť moderné metódy výučby a dostať do výučby aj napríklad kritické myslenie. S týmito zmenami bude školám pomáhať 40 regionálnych centier, kde skúsení učitelia z praxe budú vzdelávať ostatných učiteľov a pomôžu im s prechodom na nový systém výučby,“ vysvetľuje minister.

Aj v novom školskom roku rezort školstva pokračuje s projektom doučovania Spolu múdrejší a vyčleňuje naň ďalšie finančné prostriedky. Okrem toho bude vyhlásená výzva na personálnu podporu školských klubov detí, ktoré sa venujú deťom po škole.

Štatistické informácie o počte žiakov v školskom roku 2021/2022:

Počet žiakov základných škôl a stredných škôl (vrátane špeciálnych) – 692 950

Nárast celkového počtu žiakov ZŠ a SŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 13 875

Počet žiakov 1. ročníka základných škôl – 65 622

Počet žiakov ZŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 509 704

Nárast celkového počtu žiakov ZŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 23 425

Počet žiakov 1. ročníka stredných škôl – 42 105

Počet žiakov SŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 191 121

Pokles celkového počtu žiakov SŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 5 414

Zdroj: CVTI SR, minedu.sk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA