Sociálne siete

DOMOV

Skoro ráno zasahovala NAKA v Šali. Zadržali vysokého funkcionára SIS

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:44

398

large naka ab
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/Polícia SR

REKLAMA

2. december 2020 09:52 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes v skorých ranných hodinách zadržali Jozefa R. Ide o bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Ministerstva vnútra SR. Informuje o tom spravodajský portál televízie Joj Noviny.sk. Polícia o zásahu mlčí. Televízii Joj to včak potvrdili dva nezávislé zdroje. Podľa dostupných informácií sa razia uskutočnila v dome Jozefa R. v Šali.

Ďalšie informácie portálu Noviny.sk hovoria o zadržaní vysokopostaveného príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS). Polícia mala tiež zadržať viacerých bývalých policajtov Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave.

Spravodajský portál informuje, že zadržali aj Borisa B., ktorý bol námestníkom riaditeľa SIS. Nachádzať by sa mal v cele predbežného zadržania v Dunajskej Strede.

NAKA: V rámci akcie Judáš obvinila osem osôb

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie. Jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia, vo vysokých funkciách Policajného zboru, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy,” priblížila polícia.

Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. „Zatiaľ sme zadržali šesť osôb a od rána pokračujú procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to procesná situácia dovolí,” doplnila polícia.

Podľa medializovaných informácií sú medzi obvinenými Boris B., ktorý bol námestníkom riaditeľa SIS, bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter G, bývalý policajný prezident Milan L. či bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Č.

Saková dúfa, že obvinenie bývalého policajného prezidenta je podložené dôkazmi

Bývalá ministerka vnútra za stranu Smer – sociálna demokracia Denisa Saková (momentálne Hlas-SD) chce veriť, že obvinenie vznesené voči bývalému šéfovi polície Milanovi L. je podložené dôkazmi a orgány činné v trestnom konaní pracujú v súlade so zákonmi. Ako ďalej zdôraznila na sociálnej sieti, dúfa, že celá vec nie je založená len na základe pochybnej výpovede kajúcnika, „ktorý sa svojimi výpoveďami chce vyviniť z vlastnej nekalej trestnej činnosti“.

„Nezabúdajme, že práve za pôsobenia generála L. boli zatknutí vrahovia novinára a jeho partnerky. A za jeho pôsobenia vo funkcii sa začali na Slovensku vyšetrovať veľké kauzy vyplývajúce z komunikácie Threema ako sú Búrka, Víchrica, Dobytkár a ďalšie,“ uviedla Saková.

Predsedu strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Petra Pellegriniho správa o Milanovi L. prekvapila. Podobne ako Saková dúfa, že celá vec nie je založená na základe výpovede kajúcnika. „Som z toho prekvapený, úprimne, neviem čo je podstatou. Budeme sledovať, ako sa to bude ďalej vyvíjať, ale nemal som ani len štipku myšlienky, že by sa také niečo mohlo udiať,” doplnil na dnešnej tlačovej konferencii.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA