Sociálne siete

DOMOV

Slovenskí dopravcovia dočasne prerušia protesty. Od pondelka blokovali dopravu

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2022 o 8:47

319

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Slovenskí dopravcovia prerušia protesty až do 23. februára. Chcú rokovať s ministrami financií a dopravy. Autodopravcovia požadujú okrem iného zníženie mýta a spotrebnej dane z pohonných hmôt.

Protesty budú prerušené od štvrtka 22:00 do polnoci 23. februára. Slovenský minister dopravy Andrej Doležal aj minister financií Igor Matovič dali už skôr najavo, že s protestujúcimi dopravcami nebudú rokovať, kým ti neprestanú blokovať cesty.

Obaja ministri sa tiež skôr odmietavo postavili k požiadavkám dopravcov a pripomenuli, že štát zaviedol zľavy na mýtnom či znížil sadzbu cestnej dane po ich podobných protestoch pred dvoma rokmi.

Matku, ktorá dobodala svoju dcéru, už vyšetrovateľ obvinil z vraždy

Okrem blokád dopravy na hraničnom prechode s Českom dopravcovia a ich partnerské organizácie protestovali aj na hraniciach s Maďarskom a Poľskom. Svojimi akciami skomplikovali jazdu cez hranice najmä kamiónom, ku kolapsu prevádzky ale nedošlo.

Únia autodopravcov Slovenska žiada zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt o 30 percent na obdobie pol roka, rovnako tak v prípade sadzieb mýta a úľavy na cestnej dani. Dopravcovia upozorňujú, že po opatreniach maďarskej a poľskej vlády sú pohonné hmoty v týchto dvoch susedných krajinách Slovenska lacnejšie.

Minister financií Matovič v tomto týždni odmietol možnosť zníženia sadzieb spotrebnej dane z pohonných hmôt. Pripomenul tiež, že súčasný mýtny systém je pre krajinu nevýhodný, pretože jeho prevádzkovateľovi SkyToll pripadla v kontrolovanom období vo forme odmeny až zhruba polovica z vybraného mýta. Slovensko teraz vyberá dodávateľa nového mýta, ktorý potom chce prevádzkovať štát.

Bulharský europoslanec hajloval v Európskom parlamente, zachytili ho kamery

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA