Sociálne siete

DOMOV

Slovensko patrí v liečbe detskej rakoviny medzi najpokrokovejšie krajiny

Ročne u nás pribudne takmer 200 detských pacientov, úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80 % z nich.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 21:14

948

rakovina dieta
Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Slovensko patrí v liečbe detskej rakoviny medzi najpokrokovejšie krajiny. Ročne u nás pribudne takmer 200 detských pacientov, úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80 % z nich. Najčastejšou diagnózou u detských onkologických pacientov u nás aj vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory. Leukémie predstavujú až 30 % všetkých onkologických chorôb detí. Odborníci na Ministerstve zdravotníctva SR pracujú na viacerých krokoch, ktoré majú oblasť onkologickej liečby posunúť vpred. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej rakoviny to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Dostupná inovatívna moderná liečba je pre ťažko chorých dôležitá, preto s prihliadnutím pacienta na prvom mieste pracujeme napríklad na novom nastavení systému posudzovania nákladovej efektívnosti liekov, ktoré prinesie transparentnosť a efektivitu v rozhodovacích procesoch,“ povedal na pondelňajšom brífingu šéf rezortu zdravotníctva. Ministerstvo podľa Mareka Krajčího tiež pracuje na jasných, jednotných, časovo limitovaných a transparentných kritériách napríklad na schválenie liečby na výnimku.

Celosvetovo je rakovina diagnostikovaná ročne približne 400-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. Rakoviny detí sú hlavnou príčinou úmrtnosti v mnohých krajinách. Odhadované päťročné prežitie detí s rakovinou sa v niektorých krajinách pohybuje od viac ako 80 % do menej ako 20 %. Medzinárodný deň detskej rakoviny pripadá na 15. februára. Na znak solidarity s detskými pacientmi si v tento deň ľudia po celom svete pripínajú zlatú stužku. Osvetovú kampaň k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny sa rozhodlo podporiť aj mesto Bratislava vysvietením Primaciálneho paláca, Kostola Klarisiek a Mosta SNP do zlatej farby.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA