Sociálne siete

DOMOV

Spaľovanie biomasy nie je uhlíkovo neutrálne, upozorňujú vedci svetových lídrov

Viac ako 500 vedcov z celého sveta vyzvalo lídrov Európskej únie, Spojených štátov amerických, Japonska a Južnej Kórei na ukončenie dotovania výroby energie z biomasy.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 12:08

241

drevo
Ilustračné foto, Unsplash/ Dejan Zakic

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Viac ako 500 vedcov z celého sveta vyzvalo lídrov Európskej únie (EÚ), Spojených štátov amerických (USA), Japonska a Južnej Kórei na ukončenie dotovania výroby energie z biomasy. Zároveň žiadajú, aby sa biomasa prestala považovať za uhlíkovo neutrálny zdroj energie. Výzvu vládam podpísali aj vedeckí podporovatelia iniciatívy My sme les. V tlačovej správe o tom informoval Marek Kuchta z iniciatívy.

Skupina ekonómov a vedcov na úvod otvoreného listu chváli USA, EÚ, Japonsko a Južnú Kóreu za ambiciózny cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Upozornili však na „nezmyselnosť“ a škodlivosť praxe, keď sa spaľovanie fosílnych palív nahrádza dotovaným spaľovaním biomasy. Vedci pripomínajú, že na kilowatthodinu vyrobenej elektrickej energie pripadá dokonca výrazne viac emisií skleníkových plynov ako pri fosílnych palivách, a to dvoj až trojnásobne.

Vedci odhadujú, že ak by sa podiel výroby energie z dreva na celosvetovej energetickej spotrebe zvýšil iba o dve percentá, znamenalo by to zdvojnásobenie ťažby v lesoch. „Existujú silné dôkazy, že využívanie bioenergie v Európe tu už teraz viedlo k výraznému zvýšeniu ťažby,“ uvádza sa v liste. Zdôrazňujú tiež, že stromy majú pre klímu aj biodiverzitu vyššiu hodnotu živé než mŕtve. „Pre naplnenie cieľov budúcej uhlíkovej neutrality by vaše vlády mali pracovať na ochrane a obnove lesov, nie na ich pálení,“ vyzývajú vedci lídrov.

Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les doplnil, že dotácie na spaľovanie biomasy priamo podkopávajú avizované ciele v znižovaní emisií a ochrane biodiverzity. Naopak, ochrana a zlepšovanie stavu lesov výrazne pomáha k ich napĺňaniu. „Zároveň nás čiastočne pripravuje na dnes už neodvratné následky zmeny klímy. Samozrejme, treba pripomenúť, že ochrana a obnova lesov sa nedá použiť ako náhrada za znižovanie emisií z priemyslu a iných odvetví, obe tieto stratégie by mali ísť ruka v ruke,“ uzavrel.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA