Sociálne siete

DOMOV

SR sa zapojila do projektu na skvalitnenie mediálneho vzdelania európskych študentov

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:08

211

large stefan pocitac unsplash bcac
ZDROJ: Ilustračné foto/Stefan Vladimirov

REKLAMA

20. november 2020 10:06 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa zapojila do projektu, ktorý má zlepšiť digitálnu gramotnosť mladých. Medzinárodný projekt EduMediaTest chce pomôcť posúdiť schopnosť vysporiadať sa s nástrahami internetu a vyvinúť interaktívny digitálny nástroj na hodnotenie a zlepšenie mediálneho vzdelania medzi európskymi študentmi vo veku od 14 do 18 rokov. Informovala o tom hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

Ako ďalej priblížila, prvá fáza, ktorej bude predchádzať pilotné testovanie zrozumiteľnosti dotazníka, sa sústredí na online hodnotenie mediálnych zručností študentov vo veku od 14 do 18 rokov. Ich úlohou bude vyplniť interaktívny dotazník, ktorého cieľom je otestovať, ako vedia študenti zistiť, či sú informácie spoľahlivé, odhaliť skryté záujmy v zdrojoch informácií, identifikovať stereotypy a správať sa zodpovedne v oblasti dodržiavania autorských práv. Dotazník sa tiež zameriava na hodnotenie schopnosti účastníkov vedieť sa zrozumiteľne vyjadrovať. Študenti budú analyzovať videá a fotografie a hľadať informácie na internete. Prvá fáza sa uskutoční vo februári a marci 2021.

Druhá fáza projektu sa zameria na vytvorenie interaktívnych vzdelávacích materiálov na odstránenie zistených nedostatkov, ktoré boli identifikované na základe dotazníka z prvej fázy. Program bude umiestnený na internetovej stránke s voľným prístupom, aby ho učitelia v rámci vzdelávania študentov mohli využívať.

EduMediaTest je jedným z piatich víťazov poslednej výzvy na získanie finančných prostriedkov od Európskej komisie (EK) v rámci programu Mediálna gramotnosť pre všetkých. V rámci tohto programu chce EK bojovať proti dezinformáciám a pomôcť občanom kriticky spracovať informácie a obsah, ktoré sa k ním dostávajú prostredníctvom sociálnych sietí. Termín na predloženie interaktívneho programu EK je september 2021. Eurokomisia ho následne sprístupní inštitúciám v členských štátoch Európskej únie.

EduMediaTest koordinuje Katalánska audiovizuálna rada (CAC) v spolupráci s Fakultou komunikačných technológií Univerzity Pompeu Fabra. Okrem RVR sa na projekte zúčastňujú audiovizuálni regulátori Agencija za elektronicke medije z Chorvátska, Conseil Supérieur de l’Audiovisuel z Francúzska a Entidade Reguladora para a Comunicaçao Social z Portugalska a dve vzdelávacie inštitúcie – Národné stredisko pre audiovizuálne médiá a komunikáciu z Grécka a Dublin West Education Center z Írska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA