Sociálne siete

DOMOV

Figurína na fotografii zneistila vážnosť pandémie. Polícia vysvetľuje, ako snímka vznikla

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:07

372

hoax policia fdcaf
ZDROJ: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR

REKLAMA

20. november 2020 11:27 Martina Baumann

BRATISLAVA – Hoaxy na internete sú už akýmsi pravidlom sociálnych sietí, stretli sme sa s nimi už pravdepodobne každý. Ľudia si často takéto správy čítajú, šíria ich ďalej – najmä, ak ide o nejakú senzáciu. Pred dezinformáciami na sociálnych sieťach opäť informuje aj slovenská polícia, ktorá na svojej FB stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR upozorňuje ľudí. Na internete sa totiž šíri fotografia z foto banky, pričom dve osoby nesú figurínu. Spomínaná fotografia totiž skôr slúži na strašenie ľudí či na falšovanie priebehu pandémie a v skutočnosti je to len ilustračná snímka. „Hlavne na zahraničných weboch sa objavila táto fotografia. Podľa toho, ako zdravotníčky držia jednu z obetí, je zrejmé, že ide o figurínu a nie normálne ľudské telo,“ upozorňujú policajti.

Španielsky web Maltida.es už priniesol vysvetlenie a fotografia je podľa nich skutočne „narafičená“.

„Nejde však o cielený podvod, ale o ilustračnú fotografiu. Vyhotovila ju thajská foto banka, teda zdroj rôznych fotografií, ktoré si v nej môžu kupovať médiá z celého sveta. Fotograf si zohnal dve osoby, ktoré navliekol do zdravotníckych oblekov a simuloval prenos ľudskej obete,“ píše sa ďalej v stanovisku polície na FB stránke.

Fotograf tak pravdepodobne nemal príležitosť urobiť snímku so skutočnými zdravotníkmi, a preto sa rozhodol si pomôcť. „Takýto postup je úplne normálny, avšak v prípade použitia takejto fotografie je samozrejmé pri nej uviesť, že ide o ilustračný záber. Fotograf sa pre takýto postup rozhodol pravdepodobne preto, že osobne nemá možnosť vyfotografovať zdravotníkov v takejto pozícii, takže si svoju prácu „uľahčil“ ilustračnou snímkou. Tvrdenie, že ide o fotografiu, ktorá bola vyrobená s cieľom strašiť ľudí či sfalšovať priebeh pandémie, je hoax. Nepravda je taktiež to, že fotografia vznikla v Španielsku. Pochádza z Thajska,“ upozorňuje ďalej polícia.

Na ilustračných fotografiách polícia nevidí nič zlé, ak sú použité správne, resp. je veľmi dôležité ich označenie. „Ilustračné fotografie používa aj Policajný zbor na svojich sociálnych sieťach – vždy sú náležito označené. Využívame ich v rôznych situáciách, kedy nie je časový priestor pre vyhotovenie aktuálneho záberu.

Detailná analýza v španielskom jazyku sa nachádza na: https://maldita.es/…/04/foto-enfermeras-llevando-fallecido

Zdroj: FB/Hoaxy a podvody – Polícia SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA