Sociálne siete

DOMOV

Súčasný lockdown nezaberá, v utorok zasadne pandemická komisia

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 0:09

229

large krajci cddcf
ZDROJ: Marek Krajčí, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

1. február 2021 11:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Súčasný lockdown podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nezaberá. Pacienti v nemocniciach stále pribúdajú a minister si nie je istý, ako dlho to nemocnice ďalej vydržia. V utorok preto zasadne pandemická komisia. Krajčí chce s odborníkmi prebrať aktuálnu veľmi závažnú epidemickú situáciu.

„Situácia začína byť veľmi vážna, napriek všetkým prijatým opatreniam. Budem sa pýtať, čo v tejto situácii ďalej robiť,“ povedal Krajčí pred rokovaním vlády. Podotkol, že od 8. februára bude Slovensko v čiernej fáze, kedy by sme v princípe mali byť úplne uzavretí a fungovať by mala len kritická infraštruktúra. „Epidemická situácia nasvedčuje, že toto by bol asi správny krok,“ doplnil minister. Túto tému však ešte musí riešiť s odborníkmi a vládou.

Zákaz vychádzania by sa mohol ešte sprísniť. Ako pred rokovaním vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, jednou z možností, ktorá by umožňovala zákaz vychádzania porušiť, je forma SMS správ. Ako vysvetlil, ľudia by zaslali SMS správu vzhľadom na výnimku, ktorú budú požadovať. Centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas. Tieto SMS správy by kontrolovali príslušníci polície.

Minister zdravotníctva zatiaľ nespresnil, ako by systém so zasielaním SMS správ fungoval. Aj po rokovaní vlády podotkol, že ide o jeden z možných variantov. Tento systém podľa neho celkom dobre fungoval v Grécku. V prípade, že sa o tejto možnosti rozhodne, Slovensko sa podľa Krajčího určite bude inšpirovať gréckym modelom.

„Momentálne je situácia vážna v tom, že zákaz vychádzania máme, relatívne veľmi striktný, napriek tomu pravdepodobne prevalencia britského variantu je veľmi vysoká,“ povedal minister. Dodal, že v pondelok prikázal Úradu verejného zdravotníctva, aby okamžite začal so skríningom všetkých PCR testov, ktoré k nim prichádzajú, novými testami. „Aby sme vedeli potvrdiť, kde je problém a zdá sa, že problém tu naozaj máme,“ uzavrel Krajčí.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA