Sociálne siete

DOMOV

Súhrn noviel zákonov z 27. januára, ktoré prešli do druhého čítania

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 1:30

166

large NRSR affeba
ZDROJ: SITA/Kancelária Národnej rady SR

REKLAMA

27. január 2021 12:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Parlament dnes posunul do druhého čítania niekoľko vládnych noviel. Medzi nimi aj novelu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, o ktorých rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Termín asistovaného sčítavania obyvateľov sa má posunúť. Vyplýva to z novely zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021. Takzvané asistované sčítanie slúži pre tých, ktorí sa nemôžu alebo nevedia sami alebo s pomocou blízkych elektronicky sčítať. Zmenu si podľa predloženého materiálu zákona vyžiadala epidemická situácia na Slovensku. Sčítanie obyvateľov sa uskutoční od 15. februára 2021 do 31. marca 2021. Obce by mali vykonať od 1. apríla 2021 do 31. októbra 2021 dosčítavanie, ktorým zabezpečí asistované sčítanie.

Zariadenia, ktoré sú na to technologicky vybavené, by mohli spracovať biologický odpad z celoplošného testovania. Hovorí o tom novela zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch. Na základe návrhu bude možné, aby Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) na základe povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) alebo okresného úradu poverilo spracovaním nebezpečného odpadu zariadenia, ktoré sú technicky spôsobilé odpad spracovať.

Obete násilného trestného činu by po novom mohli požiadať Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) o odškodnenie už po začatí trestného stíhania. Zakotviť to má novela zákona o obetiach trestných činov a zákona o Policajnom zbore. Súčasná právna úprava umožňuje obeti požiadať o odškodnenie až po právoplatnom skončení trestného konania.

Funkcia člena komisie na vyhodnocovanie žiadostí o poskytnutie dotácie v pôsobností MS SR už nebude len čestnou funkciou. V druhom čítaní je novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MS SR. Podľa navrhovanej právnej úpravy má ministerstvo možnosť poskytnúť odmenu za vykonanie práce odborníkom v hodnotiacej komisii, osobitne tým, ktorí nie sú zamestnancami alebo zamestnankyňami štátnej správy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA