Sociálne siete

DOMOV

V Bratislave začal prezidentský summit V4

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2022 o 13:49

786

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Bratislave dnes začal summit hláv štátov štyroch stredoeurópskych krajín, ktoré patria do zoskupenia Visegrádska štvorka (V4). Českú republiku na rokovaní zastupuje prezident Miloš Zeman. Podľa programu budú prezidenti hovoriť okrem iného o bezpečnostnej situácii kvôli vojne na Ukrajine a o energetickej kríze.

Hostiteľka schôdzky, prezidentka Zuzana Čaputová, dopoludnia okrem Zemana privítala v centre slovenskej metropoly aj maďarskú kolegyňu Katalin Novákovú a prezidenta Poľska Andrzeja Dudu.

Ide o prvý prezidentský summit krajín V4 od februárovej vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu, po ktorej stredoeurópske krajiny v otázke pomoci Kyjevu nevystupujú jednotne. Zatiaľ čo Česko, Poľsko a Slovensko sa radia ku krajinám, ktoré Ukrajine vyčlenili aj vojenskú pomoc, Maďarsko predtým odmietlo, aby cez jeho územie prúdili na Ukrajinu dodávky zbraní zo Západu. Budapešť sa tiež kriticky vyjadrila voči protiruským sankciám.

Prezidenti štátov V4 sa na spoločnom rokovaní stretávajú tradične na jeseň. Schôdzku organizuje krajina, ktorá predsedá visegrádskej skupine. Slovensko toto predsedníctvo prevzalo na začiatku júla po Maďarsku.

Zeman sa už v pondelok v Bratislave zišiel s bývalým slovenským premiérom Robertom Ficom a predsedom slovenského parlamentu Borisom Kollárom.

Japonsko sa po dvoch rokoch plne otvára turistom, dúfa v oživenie ekonomiky

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA