Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Japonsko sa po dvoch rokoch plne otvára turistom, dúfa v oživenie ekonomiky

Zverejnené:

Upravené: 11. októbra 2022 o 12:56

733

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Japonsko sa v utorok po viac ako dvoch rokoch protikoronavírusovej izolácie úplne otvorilo turistom, informuje denník The Guardian.

Krajina podľa neho obnovila bezvízový styk s desiatkami štátov, a ukončila tak jedny z najprísnejších hraničných kontrol na svete. Zároveň Japonsko zrušilo obmedzenie počtu návštevníkov aj požiadavku na to, aby prišli s turistickou skupinou, uviedla agentúra Kjódó. Premiér Fumio Kišida sa spolieha na to, že cestovný ruch pomôže oživiť ekonomiku a získať určité výhody z poklesu kurzu jenu na 24-ročné minimum.

Rozmach cestovného ruchu však čelí prekážke v podobe nedostatku pracovníkov v pohostinstve či pretrvávajúcich obáv z choroby covid-19. Takmer 73 percent hotelov v celej krajine uviedlo, že im v auguste chýbali stáli zamestnanci, čo je nárast oproti zhruba 27 percentám pred rokom, uvádza spoločnosť pre prieskum trhu Teikoku Databank. Ďalšou obavou je, či budú zahraniční návštevníci nosiť respirátory a dodržiavať ďalšie v Japonsku bežné protiepidemické opatrenia. Prísne hraničné kontroly boli vo väčšine pandémie všeobecne obľúbené a obavy z výskytu nových variantov koronavírusu v krajine pretrvávajú.

Miss Krymu spievala ukrajinskú pieseň. Dostala pokutu za podporu nacizmu

V piatok vláda schválila zmenu hotelových predpisov tak, aby prevádzkovatelia mohli v čase epidémie odmietnuť hostí, ktorí nedodržiavajú opatrenia. Ekonómovia zároveň predpovedajú, že návrat turistov do Japonska bude pozvoľný. Kišida minulý týždeň uviedol, že vláda sa usiluje o to, aby turisti v krajine za rok minuli päť biliónov jenov. Tento cieľ môže byť príliš ambiciózny pre odvetvie, ktoré ochromila pandémia.

Ekonóm Takahide Kiuči v správe výskumného ústavu Nomura uviedol, že výdavky zahraničných návštevníkov dosiahnu do roku 2023 iba 2,1 bilióna jenov a do roku 2025 neprekročia úroveň pred pandémiou. Od júna mohli Japonsko navštevovať turisti v skupinách v sprievode sprievodcov. Táto požiadavka bola neskôr zmiernená, aby zahŕňala aj zájazdy s vlastným sprievodcom. Tento rok zatiaľ prišlo do Japonska len niečo vyše pol milióna návštevníkov, zatiaľ čo v roku 2019 ich bolo rekordných 31,8 milióna.

Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja Američania a Dán za molekulárny výskum

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA