Sociálne siete

DOMOV

V budúcom roku sa má posilniť primárna zdravotná starostlivosť

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:36

219

julia zyablova Svh V Ui Cg unsplash  dcccb
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Julia Zyablova

REKLAMA

30. december 2020 13:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V budúcom roku sa má posilniť primárna zdravotná starostlivosť. Zabezpečiť to má novelizácia nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti pre všeobecných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, rezort chce pracovať na posilnení zdravotnej starostlivosti v ambulanciách tak, aby odrážala aktuálne reálne potreby obyvateľstva.

„Cieľom je, aby regulácia dynamicky reagovala na zmeny v populácii, zohľadňovala náročnosť kmeňa z hľadiska veku, definovala nárok pacienta na prítomnosť všeobecného lekára a lekára pre deti a dorast v stanovenej dojazdovej vzdialenosti a počte,“ konštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Ako doplnila, zámerom tiež je, aby boli aj poisťovne motivované podieľať sa na zabezpečovaní dostatku lekárov.

Všeobecných lekárov a lekárov pre deti a dorast plánuje ministerstvo motivovať aj tzv. bonifikáciou. Súčasťou návrhu by mala byť definícia oblastí, kde je určená potreba bonifikácie predovšetkým pre neatraktivitu oblasti, teda miesta pre výkon práce.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje v budúcom roku tiež rozširovať kompetencie pre všeobecných lekárov, čím sa odbremenia špecialisti.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA