Sociálne siete

DOMOV

Kaliňák by ministerku odvolal. Podľa neho bol Lučanský nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:37

235

large kalinak de
ZDROJ: Robert Kaliňák, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

30. december 2020 15:37 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Bývalý policajný prezident Milan L. bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal člen predsedníctva strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za „absolútne smiešne”.

„Slovensko je svedkom tragédie, ktorá nemá v jeho novodobej histórii obdobu. Milan L. bol policajtom telom a dušou, s nesmiernou dávkou odvahy. Bol jeden z mála bojovníkov proti organizovanému zločinu, ktorý tu kedysi reálne existoval. A za odmenu sa mu od orgánov činných v trestnom konaní dostalo väzby,” uviedol Kaliňák. Najviac ho mrzí, že napriek incidentu z utorka 29. decembra nie je Milanovi L. doteraz ukončená väzba a nemôže ho tak ani navštíviť rodina. Dodal, že v strane Smer-SD budú iniciovať zriadenie nezávislej komisie, ktorá zákonným spôsobom prešetrí väzby zadržaných osôb v posledných mesiacoch. Členom komisie by mala byť podľa Kaliňákových slov aj rodina Milana L.

Exminister vnútra tiež na tlačovej konferencii priblížil, že strana Smer-SD bude pravdepodobne v parlamente iniciovať odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie, keďže podľa jeho slov nesie za celý prípad plnú zodpovednosť.

K pokusu o samovraždu sa vyjadrujú viacerí politici

Pokus o samovraždu policajného exprezidenta Milana L. nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz, ktoré súvisia s ohýbaním spravodlivosti z minulosti. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v stanovisku, ktoré zaslal jej hovorca Martin Strižinec. Hlava štátu zdôraznila, že žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne.

„Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta pána Milana L. je ľudskou tragédiou a všetky okolnosti tohto skutku treba rýchlo a do dôsledkov vyšetriť. Je dobré, že vyšetrovatelia aj prokurátori dnes cítia slobodu konať a vyšetrujú aj kauzy, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané, pretože to je nevyhnutný krok k obnoveniu dôvery v spravodlivosť,” priblížila Čaputová. Dodala, že o vine a nevine obvinených rozhodne na základe dôkazov súd v spravodlivom procese a s plným rešpektom k právam obvinených osôb.

Bývalá ministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) požiada o zvolanie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Rovnako požiada aj o poskytnutie kamerových záznamov z chodby väznice počas prvého aj druhého incidentu a kompletné zdravotné záznamy z nich. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa Sakovej už viac ako dva týždne počúvame neuveriteľný príbeh o tom, ako sa bývalý policajný prezident Milan L. najskôr sám zranil pri cvičení a sama od seba mu praskla cievka v oku. „Zrazu ho však museli previezť do špecializovanej nemocnice, kde mu dokonca museli robiť CT mozgu a operovať ho 12 hodín. Potom mu obratom zázračne nič nebolo a previezli ho do obyčajnej nemocnice a bol mu pridelený psychológ…lebo sa zranil pri cvičení. Už toto bolo podozrivé a nechutné,” uviedla Saková.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD, SaD) požiada Európsky parlament o dôsledné prešetrenie incidentu s policajným exprezidentom Milanom L. a o vytvorenie vyšetrovacej komisie na dodržiavanie práva na Slovensku. Informovala o tom vo svojom profile na sociálnej sieti.

„V týchto hodinách sme na Slovensku svedkami bezprecedentnej udalosti v súvislosti s bývalým prezidentom Policajného zboru SR Milanom L. Budem listom informovať predsedu Európskeho parlamentu, predsedníčku Európskej Komisie, európsku prokurátorku a výbor LIBE. Rovnako, ako v prípade pána Chovanca v Belgicku, budem žiadať Európsky parlament o dôsledné prešetrenie oboch incidentov a o vytvorenie vyšetrovacej komisie na dodržiavanie práva na Slovensku. Úprimne súcitím s blízkymi Milana L. Nikdy som síce nemala príležitosť osobne ho poznať, ale každý človek si zaslúži rešpektovanie jeho základných práv,” uviedla Beňová.

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) očakáva, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rezignuje na svoju funkciu. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Vládna koalícia pokračuje podľa strany expremiéra Petra Pellegriniho v deštrukcii dôvery v právny štát a jej zotrvanie na poste len potvrdí jeho ďalší morálny rozvrat. Hlas je pripravený podporiť zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá za účasti opozície dôkladne vyšetrí okolnosti tragického prípadu Milana L. Odstúpenie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milana Ivana považuje strana za nedostačujúce a vníma to ako snahu prekryť politickú zodpovednosť ministerky spravodlivosti za celú sériu okolností, ktoré viedli k tragickej udalosti.

Sloboda a Solidarita (SaS) je šokovaná, čo sa bývalému policajnému prezidentovi Milanovi L. udialo. „Je pochopiteľné, že jeho pokus o samovraždu vyvoláva viacero otázok. Ako extrémne dôležitý svedok mal určite čo povedať aj o vládnutí Smeru. Oceňujeme, že generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan vyvodil osobnú zodpovednosť. Veríme však, že zriadiť širokú komisiu na prešetrenie celej udalosti, ktorú navrhuje zriadiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, je správny krok, ktorý môže prinavrátiť dôveru v právny štát,” uviedol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) vyjadruje rodine Milana L. súcit „Jednoznačne ide o zlyhanie zodpovedných osôb rezortu spravodlivosti, a preto žiadame okamžité odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Verzia o samovražde nie je vzhľadom na podozrivé okolnosti pre nás uveriteľná,” uviedol na sociálnej sieti predseda ĽSNS Marian Kotleba s tým, že nechcú vynášať unáhlené závery, preto žiadajú o dôkladné vyšetrenie prípadu a účasť zástupcov ĽSNS v špeciálnej vyšetrovacej komisii.

Pokus o samovraždu, odstúpenie Ivana, nezávislá komisia

Bývalý policajný prezident Milan L., ktorý je väzobne stíhaný v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, sa v utorok 29. decembra pokúsil v ústave o samovraždu. Jeho stav je kritický.Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že odstupuje zo svojej funkcie. Kolíková chce zriadiť nezávislú komisiu. Pozve do nej aj predstaviteľov opozície, prezidentku, verejnú ochrankyňu práv či zástupcov advokátskej komory.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová bude akceptovať ponuku za člena komisie pre vyšetrenie pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana L., ktorej zriadenie dnes iniciovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Ombudsmanka považuje za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná. Jej stanovisko zaslala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Je mi úprimne ľúto, že nastala udalosť, pri ktorej si pán Milan L. siahol na život. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie prierezovej skupiny ho má zaručiť. Vítam, že sme boli na spoluprácu oslovení aj my, a tiež, že súčasťou tímu by mal byť aj zástupca alebo zástupkyňa Výboru Rady Európy zameraného na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, čo zabezpečí medzinárodný prvok v preskúmavaní,“ dodala Patakyová.

Čítajte tiež https://www.globalnews.sk/domov/v-pripade-pokusu-o-samovrazdu-milana-l-vylucili-cudzie-zavinenie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA