Sociálne siete

DOMOV

V roku 2021 sa ministerka spravodlivosti sústredí na prvé kroky k implementácii novej súdnej mapy

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 21:10

368

large kolikova eab
ZDROJ: Ministerka Mária Kolíková, SITA/Jana Birošová

REKLAMA

2. január 2021 10:04 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) sa v roku 2021 sústredí na prvé kroky k implementácii novej súdnej mapy. Povedala to v rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk. Ako pokračovala, bola by veľmi rada, keby na konci roka mohli predstaviť nový občiansky zákonník a zákon o obchodných spoločnostiach. Prioritou ministerstva v tomto roku bude aj zriadenie plne funkčného Najvyššieho správneho súdu a prvé kroky k vytvoreniu troch prvostupňových správnych súdov, ktoré by mali sídliť v Nitre, Žiline a Košiciach. Ministerka si tiež želá, aby začal fungovať nový úrad pre správu zaisteného majetku a aby parlament schválil zákon o odškodňovaní obetí.

Márií Kolíkovej dala v roku 2020 najviac zabrať novela ústavy. „Je to zásah do základného zákona štátu. Zodpovedali tomu aj prípravy samotného legislatívneho návrhu, ktorý išiel do pripomienkového procesu, až po úplný záver. Znamenalo to naozaj veľké množstvo rokovaní naprieč odbornou verejnosťou, ale aj vysvetľovanie širokej verejnosti, prečo je to potrebné. Potom aj množstvo politických rokovaní v koalícii,“ dodala ministerka. Reforma ústavného zákona, ktorá zahŕňa napríklad reformu Súdnej rady SR, majetkové previerky sudcov, reformu Ústavného súdu SR, zavedenie vekového stropu sudcov či zriadenie Najvyššieho správneho súdu dnes vstúpila do platnosti.

Osobne sa ministerka teší aj z právnej úpravy, ktorá súvisí s odškodňovaním obetí. Tú schválila vláda SR 16. decembra. „Myslím si, že je to veľký krok vpred. Ešte sa o tom veľa nehovorilo, je to teraz zatienené aj tým, že sme riešili zákaz vychádzania práve na tej vláde, kde prešiel návrh zákona o novom systéme odškodňovania obetí aj o vytváraní takzvaných intervenčných centier pre obete domáceho násilia v každom kraji. Je to podľa mňa obrovský krok vpred pre reálnu a účinnú pomoc obetiam násilných trestných činov. Osobitne pre tie, ktoré sú obeťami domáceho násilia,“ uzavrela Kolíková.

Celý rozhovor je dostupný na: https://www.webnoviny.sk/kolikova-zjavne-tu-neboli-nastroje-na-eliminaciu-korupcnych-vazieb-sudcov/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA