Sociálne siete

DOMOV

Väčšina lekárov vníma dezinformácie ako vážny problém, s ktorým sa pravidelne stretávajú v praxi

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:35

260

large rusko doktor bdfe
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Bermix Studio

REKLAMA

12. december 2020 13:37 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Väčšina lekárov vníma dezinformácie ako vážny problém, s ktorým sa pravidelne stretávajú v praxi. Ukázal to prieskum Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na vzorke 1 974 lekárov. Jeho výsledky ukázali, že 71 % lekárov sa aspoň raz za týždeň stretáva s dezinformáciami v ich lekárskej praxi a 38 % lekárov sa s dezinformáciami stretáva každý deň. Dezinformácie o zdraví považuje za vážny problém 60 % lekárov. Vo väčšine prípadov sa podľa nich prejavujú zníženou dôverou k lekárom alebo oponovaním počas konzultácií. Viac ako tretina lekárov sa však vyjadrila, že dezinformácie majú za následok aj odmietanie liečby alebo lekárskych pokynov a 41 % z nich tvrdí, že dezinformácie vedú k odmietaniu očkovania. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

„Tento prieskum potvrdzuje, že dezinformácie môžu mať za následok ohrozenie zdravia u občanov. Dezinformácie prispievajú k tomu, že pacienti nedôverujú lekárom a zdravotníctvu, oponujú lekárom počas konzultácií, odmietajú vakcináciu a v najhorších prípadoch odmietnu liečbu aj pri závažných ochoreniach,“ upozornil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako príklad uviedol prípady známe z médií, kedy pacienti odmietli liečbu nádorového ochorenia a nahradili ju alternatívnou liečbou, čo v niektorých prípadoch dopadlo tragicky.

„Väčšina dezinformácií o zdraví, s ktorými sa v súčasnosti lekári a lekárky stretávajú v praxi, sa týka očkovania (72 %) a koronavírusu (59 %),“ vysvetlil riaditeľ odboru implementácie strategických zámerov Lukáš Sekelský. V prieskume sa sedem z desiatich opýtaných lekárov vyjadrilo, že by sa dali zaočkovať proti COVID-19. Nedalo by sa zaočkovať 15 % z nich a 13 % sa nevedelo vyjadriť. S povinným očkovaním proti COVID-19 by súhlasilo 60 % lekárov. Za povinné celoplošné očkovanie by pritom bolo 22 % lekárov a 38 % by bolo za povinné očkovanie rizikových skupín. Najčastejším argumentom bolo dosiahnutie kolektívnej imunity.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA