Sociálne siete

DOMOV

Vašečka navrhne odvolať Cigánikovú z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru

Útoky Jany Bittó Cigánikovej (SaS) na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) prekračujú podľa Richarda Vašečku (OĽaNO) všetky medze.

Zverejnené:

Upravené: 16. februára 2021 o 18:05

794

ciganikova
Jana Bittó Cigániková Bittó Cigániková, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Podpredseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka navrhne odvolanie Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného zdravotníckeho výboru. Urobí tak na najbližšom zasadnutí klubu OĽaNO. Uviedol to svojom profile na sociálnej sieti.

„Možno s tým nebude problém ani na koaličnej rade a SaS sa nám ešte poďakuje,“ doplnil Vašečka. Podľa neho jej útoky na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) prekračujú všetky medze. „Vysmieva sa všetkým koaličným dohodám, nehlasovala ani za Programové vyhlásenie vlády a jej komunikácia je na úrovni zlomyseľného a ignorantského človeka,“ podotkol. Bittó Cigániková kritizovala vyhlášku ministerstva zdravotníctva, na základe ktorej si ženy nad 40 rokov budú musieť za ukončenie tehotenstva do 12. týždňa na vlastnú žiadosť zaplatiť.

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že zmenou vyhlášky sa odstraňuje diskriminácia na základe veku. Vypustila sa zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po štyridsiatke zdravotnú indikáciu inú, akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia.

Vašečka upozornil, že do Programového vyhlásenia vlády sa dostal bod, ktorý hovorí o tom, že vláda SR sa zasadí za ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín, zastavením podpory interrupcií pri matkách vo veku nad 40 rokov a ďalšími preventívnymi opatreniami. „Za toto programové vyhlásenie hlasovala aj SaS,“ zdôraznil s tým, že Krajčí svoj zámer avizoval už v júli minulého roka.

Bittó Cigániková v reakcii pre agentúru SITA uviedla, že ju mrzí ideológia Vašečku, „ktorý je radikálny zástanca úplného zákazu interrupcií a ktorý pred pár rokmi hlasoval za 12 ročný trest pre ženy, ktoré absolvujú umelé oplodnenie”. Jej stanovisko poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák. „Pán Vašečka nemá rád slobodné a silné ženy s vlastným názorom, a preto ma neprekvapuje, že proti takýmto ženám bojuje nielen mimo parlamentu, ale aj v ňom. Je pokrytecké, že hovorí o porušovaní pravidiel a pritom jednoznačne takýmto návrhom porušuje koaličnú zmluvu,” povedala predsedníčka zdravotníckeho výboru.

Doplnila, že samotnú vyhlášku a aj to, že keď ju už minister otvára, nezaoberá sa možnosťou interrupčnej tabletky, kritizovala opakovane už v lete alebo pri diskusiách o Programovom vyhlásení vlády, ktoré nakoniec ani nepodpísala. „Moja súčasná kritika spočíva najmä v tom, že v čase najväčšieho počtu mŕtvych na koronavírus tu riešime opäť interrupcie a kultúrne vojny,” zdôraznila.

Správa bola aktualizovaná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA