Sociálne siete

COVID19

Vláda neprijala uznesenie o štátnej karanténe, podľa Doležala chýbajú základné dáta

Členovia vlády sú podľa ministra dopravy za opatrenia, ktoré zastavia šírenie nebezpečnejších mutácií koronavírusu, ale rovnako za dôležité považujú, aby opatrenia boli efektívne a vykonávateľné.

Zverejnené:

Upravené: 12. marca 2021 o 15:20

345

matovic
Igor Matovič (vpravo), foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Vládny kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) do dnešného dňa neprijal uznesenie o štátnej karanténe. Ministerstvo dopravy a výstavby síce rokuje s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska o možnosti využívania ich zariadení pre možnú štátnu karanténu s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu najmä zo zahraničia, ale doteraz chýbajú dáta o tom, aká kapacita ubytovacích zariadení by bola potrebná pre karanténu.

Ako upozornil po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina), chýbajú základné dáta o tom, koľko občanov Slovenska je v zahraničí a s akým náporom cestujúcich treba počítať. Podľa ministra však naďalej pracuje na tejto záležitosti expertná skupina s odborníkmi z rezortov vnútra, zdravotníctva, dopravy a spravodlivosti.

Minister dopravy nevedel povedať, či bude možné vytvoriť takú štátnu karanténu, ktorá by bola efektívna a vykonávateľná. Navyše nie je jasné, či by mala byť štátna karanténa platená samotnými cestujúcimi. Preto nevie nič povedať ani hotelierom v tejto veci. Ako dodal, členovia vlády sú za opatrenia s cieľom zastaviť šírenie nebezpečnejších mutácií koronavírusu vrátane takzvanej juhoafrickej, ale rovnako za dôležité považujú, aby opatrenia boli efektívne a vykonávateľné. Minister pripomenul zákonnú možnosť zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR monitorovať cestujúcich prostredníctvom mobilných operátorov, čo umožní získanie presnejších dát o počte Slovákov v zahraničí, ako aj o ich príchode na Slovensko. To by umožnilo aj prípravu efektívnejšej karantény.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA