Sociálne siete

DOMOV

Za posledných 24 hodín napršalo na Slovensku od 15 do takmer 100 mm zrážok

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 16:16

378

large weather bbaf

REKLAMA

14. október 2020 12:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 14. októbra (SITA) – Za posledných 24 hodín napršalo od 15 do 50 mm zrážok, v južnej časti Volovských vrchov a v okolí Malých Karpát od 50 do 75 mm, výnimočne aj viac. Maximálny úhrn meteorológovia zaznamenali v Smoleniciach, a to 96,7 mm. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje vo svojom profile na sociálnej sieti. Meteorológovia dodávajú, že hlboká tlaková níž aj dnes prinesie zrážky, ktoré prispejú k pretrvaniu povodňovej situácie.

Povodňová situácia je podľa SHMÚ vážna najmä v povodí Hornádu a Bodvy. „Na väčšine horných úsekov tokov stredného a východného Slovenska je po nočných kulmináciách ustálenosť až mierny pokles vodných hladín (pri vysokom vodnom stave). Na ich stredných a dolných úsekoch, na Morave, Myjave a na tokoch v oblasti Malých Karpát je vzostup až výrazný vzostup, na Dunaji je mierny vzostup vodných hladín,“ informuje SHMÚ.

Tlaková níž sa začne popoludní vypĺňať a počas neskorého večera a nočných hodín očakávajú meteorológovia ustávanie zrážok na väčšine územia. „Podľa takéhoto predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na Dunaji mierny vzostup, na ostatných tokoch prechodne ustálenosť až vzostup pri vysokých vodných stavoch, v popoludňajších hodinách vzostup až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňa povodňovej aktivity aj v ďalších staniciach,“ dopĺňa SHMÚ s tým, že hladiny v horných častiach väčšiny zasiahnutých tokov by mali kulminovať vo večerných a nočných hodinách, s následnými poklesmi počas štvrtka 15. októbra. V stredných a najmä dolných častiach tokov je podľa SHMÚ potrebné počítať s dotekaním.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA