Sociálne siete

DOMOV

Záchranári na Štedrý večer pomáhajú pri problémoch so zažívaním či chronickým pacientom

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 14:48

208

large pohotovost bab
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

23. december 2020 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Záchranári na Štedrý večer pomáhajú najmä pacientom s problémami so zažívaním, chronickým pacientom či tým, ktorí mali úraz. Ako vysvetlila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, zapichnutá rybia kosť ako častá príčina zásahov záchranárov na Vianoce je mýtus. Dodala, že pre operátorov tiesňovej linky 155 ide o výnimočné prípady a v drvivej väčšine sa riešia telefonickou konzultáciou.

Pri uviaznutej kosti v krku môže pomôcť zajesť ju kúskom suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju následne rozpustia žalúdočné kyseliny. V prípade, ak uviaznutá kosť spôsobuje bolesť aj pri dýchaní, je podstatné nepodľahnúť panike, dýchať nosom a vyhľadať lekársku pomoc či volať na linku 155.

Krčová ďalej priblížila, že veľkou skupinou sú aj chronickí pacienti, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav. Týka sa to najmä kardiakov, astmatikov a psychicky chorých ľudí. Špecifikom sú tiež telefonáty od osamelo žijúcich seniorov, ktorí na tiesňovú linku volajú často s vymyslenými alebo zveličenými zdravotnými ťažkosťami. Hovorkyňa podotkla, že operátori im napriek enormnej vyťaženosti venujú aspoň niekoľko minút rozhovoru. „Faktom zostáva, že volania na tiesňovú linku 155 sú práve v období najkrajších sviatkov roka poznačené väčšou mierou stresu a emócií ako v iné dni kalendárneho roka. V čase pandémie to bude ešte výraznejšie,“ konštatovala.

Pri zažívacích ťažkostiach ide zväčša o chyby pri diétach a prejedanie sa. Krčová ako prevenciu odporúča jesť a piť s mierou. Poukázala taktiež na to, že k typickým príznakom zažívacích problémov patrí pocit „plného brucha“, nevoľnosť, bolesti v oblasti brucha, no môže sa vyskytnúť aj napínanie na zvracanie, prípadne samotné zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta, ale pri úpornom a dlhotrvajúcom zvracaní je podľa nej nutná lekárska pomoc.

Krčová dodala, že k typickým zásahom na Štedrý deň patria aj rôzne pády, dopravné nehody či potýčky, ktoré spôsobila nadmerná konzumácia alkoholu. V prípade otravy alkoholom odporúča uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a je potrebné pravidelne ju kontrolovať. Ak sa osoba nepreberá a má sťažené dýchanie, je nutné volať na tiesňovú linku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA