Sociálne siete

DOMOV

Žilinka: Dodržiavanie zákona, etiky a profesionality sú základné otázky riadenia prokuratúry

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:17

307

zilinka deac
ZDROJ: Na archívnej snímke Maroš Žilinka, SITA/Diana Černáková

REKLAMA

4. december 2020 09:07 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Striktné dodržiavanie zákona, princípov profesijnej etiky, profesionality a služba spravodlivosti sú základné otázky riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry. Vo svojej koncepcii jej riadenia to uviedol kandidát na generálneho prokurátora, ktorého dnes zvolil parlament, Maroš Žilinka. Navrhuje aj zjednodušenie organizačného členenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR), pričom cieľom by malo byť efektívnejšie riadenie a zjednotenie trestnej politiky a efektívnejšie využitie potenciálu prokurátorov.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka v úvode koncepcie uviedol, že k voľbe generálneho prokurátora dochádza v čase, keď je zásadným spôsobom „otrasená dôvera občanov v právny štát“, ktorému na Slovensku podľa ostatného prieskumu verejnej mienky Eurobarometer nedôveruje až 72 percent občanov. Jedným z riešení tejto nedôvery je podľa Žilinku to, že generálny prokurátor sa stane prirodzenou autoritou a vzorom pre všetkých prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry.

„Musí pôsobiť motivačne, pretože uzavretosť prokuratúry a „pocit bezpečia‘ prokurátorov viedol k rozšíreniu nevšímavosti až ignorancie a formalizmu bez iniciatívy a nasadenia. Skoncovanie s touto problémovou „kultúrou pohody“ je nevyhnutné a práve generálny prokurátor musí byť kľúčovou osobou, ktorá každodennou prácou nasmeruje prokurátorov k jej zmene,“ dodal. Osobitné miesto v rámci zmeny „kultúry na prokuratúre“ musí podľa Žilinku patriť vyvodzovanie zodpovednosti za neplnenie základných povinností prokurátora aj vedúceho prokurátora, v prípade vedúcich prokurátorov aj s dôsledkom ich odvolania z funkcie.

Podľa Žilinku je dôležité aj správne určenie priorít, na ktoré sa bude prokuratúra orientovať. V trestnej oblasti musí byť základnou prioritou boj proti korupcii, nečestnému konaniu a zneužívaniu verejnej moci, či boj proti závažnej ekonomickej kriminalite. Medzi priority radí aj zaisťovanie výnosov z trestnej činnosti alebo preventívno-výchovné aktivity proti korupcii.

„Aj keď viaceré kroky závisia od prijatia rozhodnutí zákonodarným zborom, generálny prokurátor bude podporovať všetky opatrenia, ktoré budú smerovať k posilneniu transparentnosti prokuratúry a k umožneniu výkonu verejnej kontroly činnosti prokuratúry. O nutnosti týchto zmien som vnútorne dlhodobo konzistentne presvedčený,“ skonštatoval Žilinka.

Ako generálny prokurátor chce podporovať aj kroky vedúce k transparentnosti výberových konaní, k zvyšovaniu povedomia prokurátorov a právnych čakateľov v oblasti profesijnej etiky, k zriadeniu Najvyššieho správneho súdu SR ako disciplinárneho súdu pre prokurátorov či k novej koncepcii a otvoreniu Rady prokurátorov SR pre vysoko odborné a morálne disponované osoby, ktoré nie sú prokurátormi.

Maroš Žilinka je vedúci prokurátor na Úrade špeciálnej prokuratúry. Vedie odbor venujúci sa ekonomickej kriminalite, ktorý je v súčasnosti považovaný za jeden z najfunkčnejších. V čase, keď bol Daniel Lipšic na ministerstve spravodlivosti, bol Žilinka štátnym tajomníkom. Svoju prax zameral najmä na boj proti daňovým podvodom. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie v kauze objednávky jeho vraždy. Na post generálneho prokurátora ho navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová.

Za zvolenie Žilinku včera v pléne vo verejnej voľbe hlasovalo 132 zo 147 prítomných poslancov parlamentu. Prokurátor Tomáš Honz získal 15 hlasov členov zákonodarného zboru. Ostatní kandidáti, teda prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment nezískali ani jeden hlas. Žilinku ešte musí do funkcie vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Silná dôvera je nesmiernym záväzkom

Silná dôvera, akú prejavili poslanci Národnej rady SR (NR SR) Marošovi Žilinkovi, je preňho nielen veľkou cťou, ale najmä nesmiernym záväzkom. Občanom chce prinavrátiť dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že „všetci sme si pred zákonom rovní.“ Jeho reakciu na zvolenie za kandidáta na generálneho prokurátora zaslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Parlament schválil vo štvrtok 3. decembra 132 hlasmi Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora. Vymenovať ho do funkcie ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová.

„Tak silná dôvera, akú mi prejavili poslanci NR SR zvolením za kandidáta na generálneho prokurátora Slovenskej republiky, je pre mňa nielen veľkou cťou, ale najmä nesmiernym záväzkom. Záväzkom prinavrátiť občanom dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že všetci sme si pred zákonom rovní. To je možné dosiahnuť len ak prokuratúra bude budovaná ako otvorená a transparentná inštitúcia, ktorá slúži výlučne právu, spravodlivosti a verejnému záujmu. Urobím pre to všetko, pretože si to zaslúžia občania, ale aj všetci poctiví prokurátori,“ povedal Žilinka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA