Sociálne siete

DOMOV

Zmeny vo vedení NAKA, dočasnou šéfkou sa stala Eva Kurrayová

Branislav Zurian, bývalý šéf NAKA, sa včera prihlásil na polícii.

Zverejnené:

Upravené: 26. mája 2021 o 11:52

615

policia
Ilustračné snímka, foto: GlobalNews

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Prezident PZ Peter Kovařík pondelok 24. mája 2021 poveril riadením Národnej kriminálnej agentúry pplk. JUDr. Evu Kurrayovú, a to do času, kým bude po riadnom výberovom konaní ustanovené nové vedenie. Eva Kurrayová je v Policajnom zbore od roku 1999. V roku 2008 bola vyšetrovateľkou na Úrade boja proti organizovanej kriminalite, neskôr na Úrade boja proti korupcii a na NAKA stred od jej vzniku v roku 2012. Infromovalo o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe.

„Evu Kurrayovú som prvý krát stretol v roku 2008 v Europole počas konferencie k boju proti daňovým podvodom. Vnímam ju ako odborníčku so skúsenosťami s vyšetrovaním (pozn. špecializuje sa najmä na vyšetrovanie ekonomickej trestnej činnosti), ale aj riadiacimi predpokladmi. Momentálne pôsobí na funkcii vedúcej oddelenia vyšetrovania odboru stred NAKA. Očakávam od nej, že svojim profesionálnym postojom, skúsenosťami a angažovanosťou  bude pokračovať v napredovaní NAKA. Bez zaváhania som poveril riadením NAKA práve Evu Kurrayovú, pretože chce posúvať veci dopredu, je zapálená pre prácu a verím, že svojim čestným a spravodlivým postojom vnesie do NAKA pokojnú atmosféru,“ povedal plk. JUDr. Peter Kovařík, prezident PZ.

Ten sa zároveň vyjadril na sociálnej sieti Facebook  k zverejnenej SMS správe s komunikáciou vyšetrovateľa NAKA. „Je zarážajúce aké hry sa rozohrali prostredníctvom médií a akým zavádzajúcim spôsobom sa niekto snaží o destabilizáciu polície. Vyšetrovateľ Ján Čurilla mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval. Dôležitý je fakt, že SMS bola zaslaná 22. augusta 2020 o 9.40 hod teda dva dni po výsluchoch, ktoré boli vykonané 19.8. a 20.8. Ide o prípad, v ktorom vypovedali dve osoby C.D. a M.Z. Dôležitým faktom je aj to, že hodnovernosť výpovedí týchto osôb je podporená aj listinnými dôkazmi z obdobia, kedy trestná činnosť mala byť spáchaná. Keďže táto situácia vyvoláva veľa otáznikov, ocenil by som, keby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby MV SR vypočul zainteresovaných policajtov NAKA čím skôr, aby nedochádzalo k takýmto dezinformáciám a prekrúcaniu faktov,“ stojí v stanovisku na FB stránke Polícia SR.

Čo sa stalo?

V piatok 21. mája ráno zasahovala polícia u Branislava Zuriana priamo u neho doma  v Poprade. Informovala o tom televízia Markíza v Televíznych novinách. Ten bol v čase zásahu polície však  v zahraničí.  Branislav Zurian sa včera ráno sám prihlásil na polícii, po vypočutí ho prepustili domov.

Bývalý šéf NAKA je podľa TV Markíza obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Obvinil ho vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra. Dozor nad jeho prípadom prevzala generálna prokuratúra. Branislav Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. Zároveň odišiel aj z polície.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA