Sociálne siete

Ekonomika

Agrorezort presadzuje zavedenie jednotného systému grafického označovania potravín

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 23:46

272

large potraviny bbba
ZDROJ: GlobalNews.sk/Petra Šturdíková

REKLAMA

16. november 2020 09:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) presadzuje v otázke tzv. potravinového semaforu zavedenie jednotného systému EÚ založeného na dobrovoľnej báze grafického označovania potravín na prednej strane. Informoval o tom v piatok 13. novembra hovorca rezortu Daniel Hrežík. Zároveň dodal, že iniciatívu a predkladané poslanecké návrhy v tomto smere síce agrorezort rešpektuje, ale upozorňuje, že platia jasné pravidlá potravinového práva, ktoré musia byť akceptované a dodržiavané.

„Označovanie potravín je už dávno jasne zadefinované v legislatíve. Pri prevažnej väčšine balených potravín sa vyžaduje uvádzanie výživových údajov. Tieto údaje sa uvádzajú spravidla v podobe tabuľky a v určených jednotkách na etiketách jednotlivých druhoch potravín, pričom povinné informácie obsahujú údaje o energetickej hodnote a o množstve tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a solí,“ ozrejmil Hrežík.

Energetickú hodnotu a množstvo živín však možno prezentovať aj použitím grafických zobrazení alebo symbolov na „prednej strane balenia“. Práve takéto zobrazenie by malo spotrebiteľom pomôcť rýchlo sa zorientovať pri samotnom nákupe potravín. „Doposiaľ väčšina krajín EÚ zaviedla označenia výživových údajov na prednej strane balenia na dobrovoľnom základe, ale v niektorých krajinách je takéto označovanie povinné. Keďže v rámci EÚ už existuje viac druhov rôznych národných schém, Európska komisia plánuje do dvoch rokov predložiť konkrétne návrhy k jednotnému označovaniu výživovej hodnoty potravín,“ doplnil Hrežík.

MPRV SR preto presadzuje zavedenie harmonizovaného systému v rámci EÚ a podporuje zavedenie grafického označovania výživových hodnôt na prednej strane balenia na dobrovoľnej báze. V rámci prezentovaných a existujúcich schém ministerstvo uprednostňuje „NutrInform Battery“, ktorá prehľadne, jednoduchým a nediskriminačným spôsobom informuje spotrebiteľa o referenčných príjmoch so symbolom batérie, ktorý označuje množstvo energie a jednotlivých živín v jednej porcii, ako percento odporúčaného denného príjmu.

„V žiadnom prípade nie je možné zavádzať kombinované systémy v súvislosti s grafickým označovaním výživových hodnôt, napríklad v kombinácií s pôvodom potraviny, jej zložením, či obsahom niektorých prídavných látok, alebo v médiách avizovaným systémom – Potravinový semafor či Značkou kvality SK, dokonca s podporou finančných prostriedkov,“ uzavrel Hrežík.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA