Sociálne siete

Ekonomika

Financie na reštrukturalizáciu vinohradov z EÚ poklesnú, vinári chcú pomoc od štátu

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 23:49

346

large hrozno acdf
ZDROJ: Ilustračné foto, GlobalNews.sk/Martina Baumann

REKLAMA

14. november 2020 19:30 Martina Baumann

BRATISLAVA (GlobalNews.sk) – Slovenskí vinohradníci a vinári bijú na poplach. Nedávno prostredníctvom médií a sociálnych sietí vyzvali ľudí, aby počas tohto obdobia podporili domácu produkciu a kupovali viac vína zo Slovenska ako zo zahraničia. Hovorili vtedy o tom, že je to tá posledná možnosť, ako si udržať vlastných zamestnancov, zaplatiť ich a zároveň zachovať vlastné vinohrady. Na FB stránke Zachráňme vinohrady tak hovoria o existenčnej kríze a poukazujú na svoju zlú situáciu.

Okrem toho však aj Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) prichádza s ďalším problémom. „Potrebujeme mať konkurencieschopné vinohrady, vysadené vhodnou odrodou a na vhodných miestach, aby sme vedeli produkovať vína najvyššej kvality s chráneným označením pôvodu. Nechceme tu len vyplakávať, že stále sa sem vozia iba lacné vína zo zahraničia. Sami sa snažíme investovať a vybudovať vinohrady, ktoré obstoja, čo do výberu odrody, tak aj do množstva produkcie a výsledok – hrozno na výrobu vína – bude vedieť konkurovať aj cenou,“ povedala Jaroslava Kaňuchová Pátková, ktorá je výkonnou riaditeľkou ZVVS.

Zväz zároveň požiadal ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského o podporu na dofinancovanie opatrenia reštrukturalizácia vinohradov formou štátnej pomoci. Vinári sa totiž dozvedeli, že Európska únia (EÚ) im nepreplatí všetky sľubované peniaze z tohto opatrenia. Reštrukturalizácia vinohradov je pritom podľa zväzu jedno z najlepších opatrení, ktoré môžu vinohradníci čerpať. Umožňuje nanovo vysadiť vinohrad, a to každému záujemcovi, ktorý sa chce venovať vinohradníctvu. „Záujemcov je ale veľmi veľa a dotácie poskytnuté z EÚ nestačia. Zväz preto navrhol, aby aj štát vlastnými zdrojmi prispel k realizácii tohto opatrenia,“ informoval v piatok 13. novembra prezident ZVVS Vladimír Mrva.

Na nové vinohrady čerpajú úver

Vinohradníci, ktorí čerpajú prostriedky z reštrukturalizácie vinohradov, ju ale musia najprv celú zaplatiť. Zobrali si na ňu úvery s tým, že EÚ im preplatí aspoň 50 – 75 %. Dnes sa ale dozvedajú, že nedostanú toľko, koľko je v návrhu nariadenia vlády, ale možno o 30 – 50 % menej. S tým nesúhlasia.

„Zobrali sme si úvery na výsadbu vinohradov a zrazu dostaneme nižšiu pomoc, ako sme očakávali. Ohrozená je sebestačnosť firiem, tisícky pracovných miest. Banky nám už na ďalšie fungovanie neposkytnú úvery, pretože dostaneme nálepku „nedôveryhodný“ klient,“ doplnila Tatiana Szabová zo ZVVS.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska preto žiada ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, aby podporil konkurencieschopnosť vinohradníkov a dofinancoval opatrenie formou štátnej pomoci. „Aj v programovom vyhlásení vlády je uvedená podpora vinohradníctva. Žiadame len, aby vláda dodržala sľub a vinohradníkov aj naozaj podporila,“ doplnil Mrva.

Zdroj: SITA, zvvs.sk, FB stránka Zachráňme vinohrady

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA