Sociálne siete

Ekonomika

Ceny nehnuteľností sa blížia k pásmu vysokého rizika bubliny

Zverejnené:

Upravené: 14. septembra 2021 o 14:15

247

large byvanie cade
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Začiatkom augusta zverejnila Národná banka ponukové ceny slovenských nehnuteľností v druhom štvrťroku 2021. Tie pokračovali v extra rýchlom raste, keď sa medzikvartálne zvýšili až o 6,4%, čo ich medziročnú dynamiku vynieslo až na +18,6%. Teda na najrýchlejšie tempo od realitnej bubliny v roku 2008, najviac zastúpené v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. NBS rast vysvetľuje nerovnomerným tempom oživovania na strane relatívne fixnej ponuky (slabý vývoj stavebníctva) a rastu dopytu po nehnuteľnostiach, ktorý je, súdiac podľa vývoja úverov na bývanie, naopak veľmi silný. Jediný kraj s poklesom ponukových cien domov a bytov bol Košický kraj. Podobne ako v 1. štvrťroku rýchlejšie rástli ceny domov ako ceny bytov. Informuje o tom VÚB na svojej stránke.

Meter štvorcový domu medziročne zdražel v priemere až o 21,9%, meter bytu „len“ o 13,5%. Klesá tak finančná dostupnosť bývania, aj keď tú čiastočne kompenzujú rastúce mzdy. Najviac v Žilinskom kraji, kde už je vzhľadom na fundamenty nižšie ako jej dlhodobý priemer. „Na aktuálnu situáciu sa pozeráme ako na neštandardnú, keďže vývoj cien nehnuteľností a vývoj viacerých fundamentov realitného trhu bol počas pandémie zasiahnutý v rozličnej miere,“ zdôrazňuje NBS.

Súčasná úroveň kompozitného indexu hodnotenia cien bývania indikuje existujúce riziko cenovej korekcie, zatiaľ však nie vysoké. Okrem cien nehnuteľností v druhom kvartáli už rástlo aj trhové nájomné. Jeho medziročný pokles sa tak spomalil na necelých 5%.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA