Sociálne siete

Ekonomika

Cyprus bude odhaľovať skutočných majiteľov, ktorí si svoje firmy zaregistrovali na ostrove

Cyprus bol kedysi najobľúbenejší daňový raj pre slovenské firmy.

Zverejnené:

Upravené: 16. marca 2021 o 12:47

331

cyprus larnaka
Cyprus - Larnaka, foto: Unsplash/Hert Niks

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Cyprus začína od utorka pracovať na odhaľovaní skutočných majiteľov, ktorí si svoje firmy zaregistrovali na ostrove. V najbližších mesiacoch chce spustiť register, v ktorom budú títo vlastníci prehľadne menovaní. Vznik tohto registra vyžaduje Európska únia v rámci boja proti praniu špinavých peňazí. „Cyperské úrady dnešným dňom poskytujú podnikateľom 6-mesačnú lehotu aby potrebné dáta zadali do systému. Treba však upozorniť, že register je iba medzistupňom, definitívna verzia, ktorá bude menovať reálnych vlastníkov, bude na svete až na konci tohto roka,“ konštatovala v utorok analytička poradenskej spoločnosti Bisnode A Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Cyprus svojimi nízkymi daňami umožňoval skryť majetok vo fiktívnych firmách s neprehľadnou vlastníckou štruktúrou. Zverejnením registra skutočných majiteľov podnikov však podľa Bisnode zrejme príde o ďalšie firmy. Najmä tie, ktorých skutočným dôvodom bolo zakrytie pravého vlastníka. V praxi bude skutočný vlastník firiem v registri označený ako „ultimate beneficial owner“, v preklade „konečný skutočný vlastník“.

Cyprus bol kedysi najobľúbenejší daňový raj pre slovenské firmy, prílev spoločností sa tam počítal v desiatkach každý rok. Posledné obdobie však táto ostrovná krajina už nie je podľa Bisnode v hľadáčiku slovenských firiem zaujímavá tak, ako v minulosti. Podľa dát Bisnode v nej aktuálne sídli najmenej firiem od roku 2015. „V roku 2020 bolo na Cypre registrovaných dovedna 944 slovenských spoločností. Pod tisíckou sa počet nachádzal naposledy v roku 2015, kedy ich bolo podľa našich dát 917. Výraznejšie medziročné poklesy odchodu na Cyprus pritom vidíme od roku 2017, keď bolo na ostrove registrovaných historicky najviac slovenských spoločností,“ ozrejmila Petra Štěpánová. Dodala, že Cyprus sa aj napriek stratám stále radí do trojice top daňovo zvýhodnených destinácií.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA