Sociálne siete

Ekonomika

Daňové priznanie je možné podať aj z domu, komunikovať s finančnou správou elektronicky môže ktokoľvek

Stále je takmer pol milióna osôb bez povinnej elektronickej komunikácie, ktoré stále podávajú daňové priznanie k dani z príjmov v papierovej forme, upozornila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Zverejnené:

Upravené: 10. marca 2021 o 10:26

232

large homeoffice bafac
Ilustračná snímka, foto: Unsplash

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Už iba tri týždne zostávajú na podanie daňového priznania k dani z príjmov. Ako upozorňuje finančná správa, podať daňové priznanie je možné aj z pohodlia domova. Komunikovať s finančnou správou elektronicky totiž môže ktokoľvek. Okrem toho, že šetrí klientom čas, počas zákazu vychádzania sa daňovníci takto môžu vyhnúť lokalitám s väčším počtom ľudí. Finančná správa to uviedla v tlačovej správe.

Finančná správa ročne prijme viac ako 1,2 milióna daňových priznaní. Väčšinu z nich, 750 tisíc, podávajú elektronicky fyzické a právnické osoby. „Stále je však takmer pol milióna osôb bez povinnej elektronickej komunikácie, ktoré stále podávajú daňové priznanie k dani z príjmov v papierovej forme,“ upozornila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Výhody elektronickej komunikácie s finančnou správou však postupne objavujú aj daňovníci, ktorí zo zákona nie sú povinne elektronicky komunikujúcimi osobami. Vďaka nim stúpol minulý rok počet elektronicky podaných daňových priznaní o vyše päť percent. Elektronickú komunikáciu môže využívať ktokoľvek. Potrebné je sa registrovať na portáli finančnej správy. „K registrácii potrebujete elektronický občiansky preukaz s čipom, resp. kvalifikovaný elektronický podpis,“ tvrdí Rybanská. Fyzické osoby môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom tzv. dohodu o elektronickom doručovaní.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA