Sociálne siete

Ekonomika

Európsky parlament schválil nový zdravotný program EU4Health

Nariadenie ešte musí schváliť Rada EÚ a do platnosti vstúpi deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Zverejnené:

Upravené: 10. marca 2021 o 10:40

239

europska unia
Ilustračná snímka, foto: Unsplash, Guillaume Périgois

REKLAMA

BRATISLAVA – Európsky parlament (EP) v utorok schválil program EU4Health so sedemročným rozpočtom 5,1 miliardy eur, ktorý by mal systémom zdravotnej starostlivosti v Európskej únii (EÚ) pomôcť pripraviť sa na budúce zdravotné hrozby a pandémie. Ako v tlačovej správe informovala tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková, plénum odobrilo predbežnú dohodu poslancov s členskými štátmi, ktorá upravuje fungovanie nového programu, pomerom hlasov 631 za, 32 proti a 34 sa zdržalo hlasovania.

Program EU4Health by sa mal zamerať na oblasti, v ktorých dokáže EÚ priniesť jasnú pridanú hodnotu, a tým doplniť opatrenia členských štátov. Medzi jeho hlavné ciele patrí posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti tým, že podporí členské krajiny pri vzájomnej koordinácii a výmene informácií, ako aj zlepšenie dostupnosti cenovo prijateľnejších liekov a zdravotníckych pomôcok.

Mal by tiež zlepšiť pripravenosť EÚ na závažné cezhraničné hrozby v oblasti zdravia a posilniť systémy zdravotnej starostlivosti v členských štátoch. Únia by vďaka tomu mala nielen dokázať čeliť budúcim epidémiám, ale mala by si tiež vedieť lepšie poradiť s dlhodobými problémami, ako je starnutie obyvateľstva či nerovnosti v oblasti zdravia.

Program bude podporovať opatrenia súvisiace s elektronickým zdravotníctvom a vytvorenie európskeho priestoru pre údaje týkajúce sa zdravia. Bude presadzovať aj prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti vrátane prístupu k starostlivosti o sexuálne a reprodukčné zdravie, zlepšenie duševného zdravia a zrýchlenie boja proti rakovine.

Poslanci počas utorkovej plenárnej rozpravy poukázali na kľúčovú úlohu nového programu v boji proti nerovnostiam v oblasti zdravia, a to medzi členskými štátmi i sociálnymi skupinami. Rečníci privítali vytvorenie zásob nevyhnutných zdravotníckych potrieb a vybavenia na úrovni EÚ, ktoré doplnia existujúce kapacity programu RescEU, a rezervy zdravotníckeho a podporného personálu pre prípad zdravotnej krízy.

Nariadenie musí schváliť aj Rada EÚ a do platnosti vstúpi deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Uplatňovať sa bude so spätnou účinnosťou od 1. januára 2021.

Európska komisia v máji 2020 v reakcii na pandémiu ochorenia COVID-19 navrhla vytvorenie nového samostatného programu v oblasti zdravia EU4Health na obdobie 2021 – 2027. Parlamentom schválené pravidlá fungovania nového programu sú výsledkom kompromisnej dohody poslancov so zástupcami členských štátov zo 14. decembra 2020.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA