Sociálne siete

Ekonomika

Dodávky plynu z Ruska na Slovensko sa v apríli zvýšili

Zverejnené:

Upravené: 4. apríla 2022 o 11:26

1190

ilustračné foto, zdroj: euractiv.sk

REKLAMA

GLOBALNEWS

Na Slovensko prúdi z Ruska v prvých aprílových dňoch viac plynu ako v predchádzajúcich mesiacoch tohto roka.

Na Slovensko prúdi z Ruska v prvých aprílových dňoch viac plynu ako v predchádzajúcich mesiacoch tohto roka. Kým v marci na Slovensko prišlo cez Veľké Kapušany denne od 70 do 83 miliónov metrov kubických plynu, prvé aprílové dni to už bolo viac ako 91 miliónov metrov kubických.

Ako vyplýva z údajov slovenského prepravcu zemného plynu, spoločnosti Eustream, plyn prestal prúdiť zo Slovenska smerom na Ukrajinu. V marci sme plynovodom Vojany – Užhorod poslali nášmu východnému susedovi 2,6 milióna metrov kubických plynu denne.

Počas prvých aprílových dní to nebol ani kubík plynu.

Európa sa už pre vojnu na Ukrajine pripravuje na možné zastavenia dodávok plynu z Ruska. Ministerstvo hospodárstva SR chce zintenzívniť dodávky skvapalneného plynu LNG na Slovensko, keďže sme takmer na sto percent závislí na dodávkach ruského plynu.

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že situáciu s dodávkami plynu a ropy z Ruska sledujú na dennej báze a následne prijímajú opatrenia tak, aby Slovensko nepocítilo nedostatok plynu či ropy. Od piatka sa začali plniť aj plynové zásobníky, posledný marcový deň sa totiž oficiálne skončila vykurovacia sezóna.

PUTIN: Od apríla musia zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn v rubľoch

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA