Sociálne siete

ZAHRANIČIE

PUTIN: Od apríla musia zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn v rubľoch

Zverejnené:

Upravené: 1. apríla 2022 o 9:54

1031

ilustračné foto, zdroj: dailynewsegypt.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podpísal dekrét, podľa ktorého budú musieť zahraniční odberatelia od 1. apríla platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch, informuje Reuters.

V prípade, že sa platby nezrealizujú, kontrakty budú zastavené. „Ak budú chcieť nakúpiť ruský plyn, budú si musieť otvoriť v ruských bankách účty v rubľoch. Z týchto účtov sa od zajtra budú realizovať platby za dodávky plynu,“ uviedol Putin v televíznom prejave.

„Ak sa platby nezrealizujú, budeme to považovať za neuhradenie záväzkov, čo so sebou ponesie následky. Nám nikto nič nedodá zadarmo a my tiež nemienime robiť charitu. To znamená, že súčasné kontrakty budú zastavené,“ dodal.

Putin oznámil plány na platby za dodávky plynu v rubľoch už pred týždňom a táto informácia sa okamžite odrazila na kurze rubľa. Kurz meny, ktorý sa po invázii Ruska na Ukrajinu prepadol na historické minimum, išiel po oznámení ruského prezidenta výrazne nahor.

Európske spoločnosti môžu nakupovať ruský plyn v eurách, tvrdí Nemecko

Nemecko a Francúzsko však túto požiadavku odmietli. Podľa nich je rozhodnutie Moskvy požadovať platby za surovinu od 1. apríla v rubľoch neakceptovateľným porušením kontraktov, pričom dodali, že tento krok „sa rovná vydieraniu“.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck na tlačovej konferencii po rokovaní s francúzskym ministrom financií Brunom Le Maire uviedol, že nový dekrét zatiaľ nevidel, Nemecko je však pripravené na všetky možné scenáre. Medzi nimi je aj zastavenie dodávok ruského plynu do Európy. Habeck povedal, že Rusku sa nepodarí takýmto spôsobom rozdeliť západných spojencov. Ako dodal, „spojenci sa Ruskom nenechajú vydierať“.

Nesúhlas s platbami v rubľoch dal najavo aj Bruno Le Maire. Povedal, že tak Nemecko, ako aj Francúzsko požiadavku Ruska na platby za plyn v ruskej mene odmieta a rovnako je pripravené na zastavenie dodávok. „Nie je vylúčené, že zajtra dôjde k situácii, keď žiadny ruský plyn nepotečie. Je na nás, aby sme sa na to pripravili, a to aj robíme,“ uviedol francúzsky minister.

Ceny by tento rok mali vzrásť o osem percent, budúci rok o ďalších desať

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA