Sociálne siete

Ekonomika

Hotelový trh zaznamenal v Bratislave pokles priemerných tržieb za izbu o 76,4 percenta

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 12:43

222

hotel acffa
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Nik Lanús

REKLAMA

28. január 2021 13:40 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Hotelový trh zaznamenal v Bratislave minulý rok aj v dôsledku koronakrízy pokles priemerných tržieb za izbu o 76,4 percenta oproti predchádzajúcemu roku, pričom priemerná ročná obsadenosť bola na úrovni 19 percent. Napriek tomu je stále v záujme hotelových operátorov, o čom svedčí fakt, že Bratislava skončila na 18. mieste v rebríčku top 30 miest. Medzi nimi dominovali mestá ako Praha, Budapešť, Varšava a niekoľko menších poľských miest. Vyplýva to z prieskumu medzi regionálnymi a medzinárodnými hotelovými operátormi v regiónoch CEE a SEE za štvrtý kvartál 2020 spoločnosti Cushman & Wakefield.

„Aj napriek tomu, že sa Bratislava celkovo umiestnila len v druhej polovici v rebríčku atraktívnych miest pre hotelovú expanziu, cez 37 percent operátorov povedalo, že majú veľký záujem na tento trh stúpiť alebo rozšíriť svoje pôsobenie,“ dodal David Nath, vedúci hotelového tímu pre strednú a východnú Európu v Cushman & Wakefield.

Čo sa týka hotelového trhu v hlavných mestách, takmer polovica respondentov si myslí, že zotavenie bude reálne po troch rokoch. Väčšie a dôležitejšie regionálne mestá by mali byť na tom lepšie ako hlavné mestá. Viac ako polovica respondentov odhaduje zotavenie na rok 2023. Ešte rýchlejšie by sa podľa nich mali zotaviť menšie regionálne mestá, ktorým pomáha domáci dopyt. Najväčšia časť respondentov odhaduje rok 2022. Koronakríza ovplyvnila aj výstavbu nových projektov. Väčšina respondentov síce uviedla, že všetky alebo väčšina ich pokračuje podľa plánu, ale časť projektov bola oneskorená či zrušená. Rast ponuky sa teda v najbližších rokoch spomalí, čo zotavenie trhu napomôže.

Praha bola medzi hotelovými trhmi Európy najviac postihnutá dopadmi koronakrízy. Medziročný prepad priemerných tržieb na izbu dosiahol 84,6 percenta, podobne bola postihnutá už len Barcelona, Rím a Lisabon. Vplyv na ostatné hlavné hotelové trhy v Európe bol o niečo menší, s priemerným poklesom tržieb na izbu o 69,7 percenta. Hlavným dôvodom poklesu tržieb v Bratislave bol prepad obsadenosti o 71,7 percenta (na 19 percent), ale tiež zníženie priemerných cien o 16,6 percenta na 66,50 eura za izbu. Pokles cien ubytovania bol nižší ako celkový priemer v Európe (- 18,4 percenta), čiastočne vďaka zníženiu DPH pre ubytovacie služby z 20 percent na 10 percent.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA