Sociálne siete

Ekonomika

Nová regulačná politika v slovenskej energetike bude známa už v tomto roku

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 12:41

224

large hypoteka cee
ZDROJ: Unsplash/Tierra Mallorca

REKLAMA

28. január 2021 13:45 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Nová regulačná politika v slovenskej energetike by mala byť známa už v tomto roku. Počas najbližších týždňov chce Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstaviť čiastkové návrhy a v novembri by mala ísť regulačná politika do pripomienkového konania. „Tie najkľúčovejšie veci, ktoré chceme integrovať, prichádzajú so zimným energetickým balíčkom,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk predseda ÚRSO Andrej Juris.

Nová regulačná politika bude vytvárať prostredie pre nových hráčov na energetickom trhu, bude reflektovať na dereguláciu cien za dodávku elektriny a plynu. „V plynárenstve sa budeme baviť o ekologizácii. Nastavíme úlohu biometánu a zeleného vodíka v energetike. Prenastavíme v novej regulačnej politike tarifikácie, vrátane veľmi “smutne známeho“ g-komponentu. A pokryjeme aj ochranu zraniteľných odberateľov,“ dodal Juris.

Platnosť súčasnej regulačnej politiky ÚRSO predĺžil o rok, do konca roka 2022. Súvisí to s prijímaním zimného energetického balíčka EÚ do slovenskej legislatívy. „S ministerstvom intenzívne komunikujeme. Podľa nás je reálne, aby sa implementácia primárnej legislatívy stihla v tomto roku. Následne niekoľko rokov bude celý proces dobiehať, keďže bude treba prijať viacero sekundárnej legislatívy, čiže súvisiacich vyhlášok,“ podotkol Juris.

Zimný energetický balíček prinesie podľa šéfa regulačného úradu pre slovenských odberateľov veľa pozitívneho. Celý balík vníma Juris ako zásadnú evolúciu v energetike, hlavne v elektroenergetike. „Naozaj platí, že pôjde o decentralizáciu, demokratizáciu, dereguláciu, digitalizáciu energetiky. Vytvára sa rad nových hráčov, ktorí môžu pomôcť odberateľom. Nastavuje sa celý rad optimalizácií spotreby energií a nástroje, ktoré prinesú úsporu na strane spotreby energií,“ konštatoval Juris.

https://www.webnoviny.sk/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA