Sociálne siete

Ekonomika

Inflácia stúpla v januári na 8,4 percenta, je najvyššia za posledných 17 rokov

Zverejnené:

Upravené: 14. februára 2022 o 9:47

1113

Zdroj: Štatistický úrad SR

REKLAMA

GLOBALNEWS

Medziročná hodnota inflácie v januári 2022 vzrástla na 8,4 percenta, najviac ju potiahli rastúce ceny energií a potravín. Medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 percenta, informuje Štatistický úrad SR.

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie na Slovensku za viac ako sedemnásť rokov (od júla 2004). Medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako osem percent, bývania a energií, palív o 12,6 percenta.

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 percenta, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako deväť percent.

Hovorca Pentagónu nepotvrdil tvrdenia, že sa ruská invázia začne v stredu

Drahšie bola aj zelenina a oleje a tuky, medziročne stála až o štvrtinu viac (v decembri to bolo 18,5 %). Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

Medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 %. Tempo rastu cien výrazne zrýchlilo, vyššia medzimesačná inflácia bola naposledy pred osemnástimi rokmi (1/2004).

Index spotrebiteľských cien sa v januári oproti decembru zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 2,6 %, v domácnostiach dôchodcov o 3,3 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 %. Index spotrebiteľských cien sa v januári 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 8,3 %, za domácnosti dôchodcov o 9,1 %.

Medzimesačne úhrnnú infláciu (oproti decembru 2021) ovplyvnila jadrová inflácia o 1,37 percentuálneho bodu (p. b.) a regulované ceny o 1,36 p. b. Zmeny nepriamych daní úhrnnú infláciu neovplyvnili. Jadrovú infláciu ovplyvnili ďalej ceny potravín o 0,55 p. b. a čistá infláciu o 0,82 p. b.

Sulík odmieta povolebnú spoluprácu s Hlasom, Smerom, SNS a extrémistami

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA