Sociálne siete

Ekonomika

V siedmich okresoch je nezamestnanosť vyššia ako 15 percent

Zverejnené:

Upravené: 21. februára 2022 o 9:38

848

Zdroj: ÚPSVaR

REKLAMA

GLOBALNEWS

V jedenástich okresoch je nezamestnanosť pod štyrmi percentami, informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Okres Rimavská Sobota zotrval aj v januári tohto roka na prvom mieste v miere evidovanej nezamestnanosti.

V tomto okrese bola najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti spomedzi všetkých okresov na Slovensku, keď dosiahla 20,26 percenta. Medzimesačne pritom vzrástla o 0,36 percentuálneho bodu.

Druhú najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti mal minulý mesiac okres Revúca, a to 18,18 percenta. Oproti decembru minulého roka išlo o nárast o 0,18 percentuálneho bodu.

Sulík si vie predstaviť pri potravinách pomoc pre dôchodcov

Do trojice okresov s najvyššou nezamestnanosťou sa zaradil okres Kežmarok. V tomto okrese sa miera evidovanej nezamestnanosti zvýšila o 0,30 percentuálneho bodu na 17,54 percenta. Nad úrovňou 15 percent bola miera nezamestnanosti aj v okresoch Vranov nad Topľou, Rožňava, Sabinov a Sobrance.

Miera evidovanej nezamestnanosti v minulom mesiaci vzrástla v 71 okresoch, klesla v šiestich okresoch a medzimesačne sa nezmenila v dvoch okresoch.

Nezamestnanosť najviac medzimesačne stúpla v okrese Sabinov, a to o 0,83 percentuálneho bodu. Najviac sa nezamestnanosť oproti decembru minulého roka znížila v okrese Bratislava V, o 0,31 percentuálneho bodu.

Inflácia stúpla v januári na 8,4 percenta, je najvyššia za posledných 17 rokov

Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci minulého mesiaca v okrese Ilava. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 3,19 percenta disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.

Nasledovali okresy Trenčín, Hlohovec, Bratislava V a Piešťany. V okrese Trenčín miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac dosiahla 3,20 percenta, v okrese Hlohovec 3,27 percenta, v okrese Bratislava V 3,32 percenta a v okrese Piešťany 3,41 percenta.

Menej ako štvorpercentnú mieru evidovanej nezamestnanosti vykázalo 11 okresov.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v januári tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,2 percentuálneho bodu na 6,96 percenta. Celková miera nezamestnanosti sa oproti decembru minulého roka zvýšila o 0,18 percentuálneho bodu na 7,58 percenta.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie, teda pripravených ihneď nastúpiť do práce, v prvom mesiaci toto roka stúpol o 5,2 tisíca na takmer 188-tisíc.

SIS vníma kritiku od Lipšica ako cielenú diskreditáciu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA