Sociálne siete

Ekonomika

Iniciatíva na záchranu gastro služieb chce problémy sektora riešiť s Matovičom a Sulíkom na pive

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 22:52

264

large VK  fda
ZDROJ: Na snímke Richard Sulík, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

21. november 2020 09:59 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Členovia iniciatívy na záchranu gastro služieb chcú aktuálne problémy sektora spôsobené pandémiou koronavírusu riešiť s predsedom vlády a ministrom hospodárstva na pive. Oboch naň platforma #stálemámechuť pozvala v otvorenom liste. Od stretnutia si sľubuje možnosť sadnúť si za jeden stôl a „v dobrej viere a priateľskej atmosfére hľadať riešenia, ktoré zachránia stravovacie prevádzky pred krachom a umožnia ich postupné znovuotvorenie“. Premiérovi Igorovi Matovičovi, ako aj ministrovi Richardovi Sulíkovi odporúčajú teplé oblečenie, pivo, jedlo a deky zabezpečia. „Dnes, viac ako inokedy, je dôležité ťahať za jeden povraz. Konštruktívna diskusia, spoločné hľadanie riešení a pomoc ľuďom v núdzi sú jedinou cestou ako prekonať koronakrízu,“ uvádza sa ďalej v liste.

Iniciatíva upozorňuje, že tak ako viacero ďalších odvetví, aj gastro sektor zažíva svoju najväčšiu krízu od vzniku Slovenskej republiky. V dôsledku prvej vlny pandémie na jar a nových obmedzení prijatých vládou v posledných týždňoch sú reštaurácie, kaviarne i pohostinstvá v kritickej finančnej situácii a bez perspektívy zlepšenia v dohľadnej dobe. V tomto období klesli tržby v gastro sektore až o 80 %. „Veľa prevádzkovateľov bolo z finančných dôvodov nútených zatvoriť a mnoho ďalších sa pripravuje takýto krok urobiť, čo znamená stratu živobytia pre tisíce ľudí, ktorých zamestnávajú. Prvé kroky uvoľňovania obmedzení síce už začali, ale sektor gastro služieb bol vynechaný,“ konštatujú zástupcovia dotknutých prevádzok. Bez okamžitej pomoci a jasného plánu podľa nich sektor jednoducho neprežije.

Za platformou #stálemámechuť stoja podnikatelia, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku v rámci etablovaných záujmových združení alebo prostredníctvom nových iniciatív. Jej partnerom je napríklad Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska, Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, ale aj Slovenský zväz spracovateľov mäsa či Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA