Sociálne siete

Ekonomika

Jeff Bezos odstúpi z postu výkonného riaditeľa Amazonu

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 1:11

243

large bezos e
ZDROJ: Jeff Bezos, SITA/AP Photo

REKLAMA

3. február 2021 09:41 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Zakladateľ amerického internetového predajcu Amazon Jeff Bezos odstúpi z postu výkonného riaditeľa spoločnosti. Stane sa tak v druhej polovici tohto roka. Vo funkcii ho nahradí Andy Jassy, ktorý je v súčasnosti na čele cloudového podnikania Amazonu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Bezos sa stane výkonným predsedom správnej rady. To mu podľa jeho slov dá „čas a energiu“ na to, aby sa mohol sústrediť na svoje ďalšie aktivity, ktoré zahŕňajú Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin alebo The Washington Post. „Nikdy som nemal viac energie a toto nie je o odchode do dôchodku. Som veľmi nadšený z dopadu, ktorý si myslím, tieto organizácie môžu mať,“ uviedol v utorkovom liste zamestnancom Amazonu.

Päťdesiatsedemročný Bezos viedol Amazon od jeho vzniku ako online kníhkupectva v roku 1994. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva na celom svete 1,3 milióna ľudí a venuje sa pestrej škále aktivít, od doručovania zásielok cez streamovacie a cloudové služby až po reklamu. Vlani firma zaznamenala mimoriadny rast, po tom, ako pandémia posilnila online nakupovanie. Spoločnosť vykázala v roku 2020 tržby vo výške 386 miliárd dolárov, čo je oproti roku 2019 nárast o 38 %, a jej zisky sa takmer zdvojnásobili a dosiahli 21,3 miliardy dolárov.

Bezos je jedným z najbohatších ľudí na svete. Podľa zoznamu miliardárov magazínu Forbes sa Bezosov majetok pohybuje okolo 196,2 miliardy dolárov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA